Portal 072info

Upitan i popis stanovništva 2023.

E8EC840A 9055 4112 BD0E 810A99E91C4E
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Sasvim je izvjesno da će BiH biti jedina država u regiji u kojoj sljedeće godine neće biti proveden popis stanovništva. Međutim, iz Državne agencije za statistiku tvrde da on nije bio ni predviđen jer se popisi provode s ciklusom od deset godina, a posljednji popis u BiH održan je 2013. godine. 

Ipak, popis stanovništva 2021. provest će se u okviru redovitog desetogodišnjeg ciklusa u svim članicama Evropske unije, a taj će ritam pratiti i države zapadnog Balkana koje nisu članice EU, ali ne i u BiH. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Razlog za to je činjenica da je Vijeće ministara BiH tek krajem prošle godine Agenciji za statistiku dalo nalog za pokretanje aktivnosti na izradi zakona o popisu. 

– Uobičajeno je da se popisi stanovništva održavaju svakih deset godina. Statističke institucije trenutno rade na izradi prijedloga zakonskog okvira i metodologija za naredni popis stanovništva koji će se dostaviti Vijeću ministara BiH – kazali su nam iz Agencije za statistiku BiH. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Dodali su da će u zakonu o popisu stanovništva biti definirani vrijeme provođenja popisa stanovništva, domaćinstava i stanova, budžet i osnovne smjernice za metodologiju rada na popisu te način prikupljanja podataka. 

– Vijeće ministara BiH daje konačnu potvrdu za ulazak u postupak pripreme novog popisa stanovništva – pojasnili su. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Inače, kako bi se proveo popis, potrebne su pripreme u trajanju od tri do pet godina pa bi on u BiH u postojećim okolnostima mogao biti proveden najranije 2023. godine. 

Doc. dr. Amer Osmić s Fakulteta političkih nauka u Sarajevu za „Avaz“ je kazao da, ukoliko se u BiH popis stanovništva održi 2023., a u ostatku Evrope sljedeće godine, izostat će najkvalitetnija komparacija podataka. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Mi smo u evropskom desetogodišnjem ciklusu bili do 1991. godine. Nakon toga smo ispali iz toga i nekako hvatamo sami svoje desetogodišnje cikluse. Nužno je radi što boljeg i kvalitetnijeg komparacijskog pristupa vratiti se nazad u desetgodišnji ciklus sa zemljama u regiji i EU. Ako već nismo u mogućnosti da organiziramo popis 2021. godine, neophodno je da uradimo sve pripreme za popis 2031. – naglasio je Osmić. 

Dodao je da organizirane zemlje pripremu novog popisa započinju odmah nakon što se završi jedan ciklus. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Pripreme su kontinuirane, a relevantna iskustva govore da bez tri godine intenzivne pripreme nije moguće organizirati popis stanovništva – zaključio je Osmić. 

Rezultati popisa iz 2013. godine odmah su postali povod za prijepore u BiH, jer su vlasti u RS odbile priznati metodologiju kojom je proveden. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Njima je sporno to što su među stalne stanovnike popisivači ubrojili i prognane i izbjegle koji su zadržali imovinu u BiH, a žive u inozemstvu. Spornih je tako bilo između 200 i 250 hiljada stanovnika. 

Podijelite članak
  • 4
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)