AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Dovitljivost i upornost bh. čovjeka uistinu nemaju granice. Dokazuje to i primjer porodice Damira Kruške iz Miljanovaca kod Tešnja, koji je sav novac teško zarađen na radu u Italiji uložio u savremenu opremu za obradu drveta, kojom nije znao rukovati.

Ulažući u znanje, za nekoliko godina je od izrade jednostavnih drvenih predmeta postao jedini u regionu koji izrađuje modele popularnih starih automobila po kojima će se praviti novi modeli. Posjetili smo ga dok je za partnera iz Austrije, uz podršku porodice, izrađivao model legendarnog Ferrarija iz 1962.

Sa zarađenim novcem Damir Kruško se odlučio vratiti u domovinu i pokrenuti vlastiti posao obrade drveta.

– Sav novac sam dao za jednu CNC mašinu koju nisam znao ni upaliti – priča Damir.

Da bi prehranio petočlanu porodicu, ali i krao prijeko potrebno znanje, zaopošljavao se u firmama koje su posjedovale kompjuterski vođene mašine. I onda je počelo, kaže. Posao za poslom, čulo se za njega.

– Tržište rada je tražilo nešto novo. Tako su drugi vidjeli od mene i ja od njih i onda sam počeo druge stvari da radim – dodaje.

Te druge stvari su bile rezbarene komode za austrijsko tržište koje su, slučajno, prerasle u model pravog ljepotana – neponovljivog Ferrarija 250 GTO iz 1962.

Prvo je izradio maketu.

– Odnio sam je u vrećici da mu pokažem. Čim je vidio rekao je: pravi – prisjeća je.

Damir nema pomoćnike. Prvi saradnici su sinovi i supruga domaćica, koja je ovladala kompjuterskim programima.

– Pripremu radimo u Corelu, a mašine prepoznaje rad u AI formatu – objašnjava Damirova supruga Edina Kruško.

– Na osnovu šablona napravit će originalan Ferrari koji će se voziti – kaže Damir.

Čim završi ovaj, kaže, ima narudžbu za auto u Italiju. Tako će drveni Ferrari iz Miljanovaca, poput ružnog pačeta, u Austriji ponovo postati old time ljepotan. Očito, jedan u nizu.

Pogledajte reportažu Federalne televizije.