Uposlenici Černobila zbog umora prestali s održavanjem i popravcima

6 5

Uposlenici nuklearne elektrane Černobil su zbog umora prestali s održavanjem i popravcima sigurnosne opreme, saopćila je danas Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).

IAEA navodi da je ukrajinski regulator obavijestio agenciju da zaposlenici nuklearne elektrane više ne mogu raditi na popravcima i održavanju “zbog fizičkog i psihičkog umora koji je uslijedio nakon što su gotovo tri tjedna radili bez prestanka”.

Podsjetimo, danas je Ukrajinska nacionalna energetska kompanija (NEC) Ukrenergo priopćila je da je završila s radovima na popravku nuklearne elektrane Černobil i da je ponovno uspostavila opskrbu električnom energijom, piše CNN.

IAEA navodi da 211 djelatnika Černobila radi bez prestanka u nuklearnoj elektrani još od 23. februara, odnosno dana ranije nego što su ruske snage zauzele elektranu.

– Regulator nema izravnu komunikaciju sa zaposlenicima, ali dobiva informacije od uprave Černobila koja nije na terenu – rekli su iz IAEA.

Direktor IAEA-e Rafael Mariano Grosi prošle sedmice je razgovarao s ukrajinskim i ruskim ministrima vanjskih poslova o tehničkoj podršci koja bi trebala osigurati stabilno funkcioniranje svih nuklearnih postrojenja u Ukrajini.

Prethodni članakSpotovi regionalnih zvijezda u režiji Zeničanina Jasmina Pivića (VIDEO)
Sljedeći članakRat u Ukrajini ostavit će posljedice na bh. turizam