Portal 072info

Uposlenik ministarstva prijetio novinarki Žurnala: “Naći ću te, bićeš moja, nabijem na ku… i tebe i policiju”

Screenshot 1 2356
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Viši stručni saradnik Sektora za izbjeglice i raseljena lica Adnan Čakalović poručio je novinarki Zinaidi Đelilović da će je pronaći u Sarajevu i da će biti njegova

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

“Treba mi vaše ime da ga dam Srbima”, riječi su koje je Adnan Čakalović, viši stručni saradnik Sektora za izbjeglice i raseljena lica pri Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice jučer 6. januara telefonski uputio novinarki Žurnala Zinaidi Đelilović.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Ona je u tom momentu uključila diktafon kako bi razgovor sa Čakalovićem snimila, što mu je i rekla. On je na to odgovorio: “Zaboli me k… šta će biti objavljeno”, piše Žurnal.

“Bićeš moja”

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Iako mu se ranije predstavila i dalje je insistirao na njenom imenom, navodeći da mu treba. Veza je prekinuta, a Čakaloviću nije dugo trebalo da opet pozove novinarku obraćajući joj se riječima:

“Čuj, kriminalac jedan. Je li ono reče Halilović. Ja sam se tebi fino predstavio, da te sutra tražim po Sarajevu, ako si ovdje naći ću te. Vjeruj mi, bićeš moja”.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Rečeno mu je da se sve snima, da će se protiv njega podnijeti prijava, na šta je ovaj službenik Ministarstva odgovorio: “Slobodno, nabijem na k… i tebe i policiju”.

U međuvremenu je uslijedilo još 20 telefonskih poziva od Čakalovića, na koja mu nije odgovoreno.

Novinarka Žurnala još od 31. decembra radi na priči o dugogodišnjim uposlenicima izbjegličko-prihvatnog centra Salakovac koji su nakon posljednje konkursne procedure obaviješteni da nisu zadovoljili, te su na njihova mjesta uposleni drugi ljudi, za koje navode da nemaju prethodno radnog iskustva za tražene pozicije.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

S obzirom da je Adnan Čakalović bio jedan od tri člana Komisije za konkursnu proceduru pozvali smo ga da bismo dobili komentar oko izbora. Na naš poziv nije uzvratio, ali je kasnije sam nazvao. U prvom telefonskom razgovoru (koji je također snimljen) novinarku je uputio da pozove Milorada Dodika i njega pita gdje je ikona.

Poručio je da se ova priča više ne čačka, da je njegov ministar Srbin, da on ne smije davati druge podatke, jer je samo bio član Komisije. On tvrdi da Komisija nije ničemu kriva i da su sve uradili po zakonu.

Na pitanje zašto se svake godine objavljuje konkurs, umjesto da se zadrže ljudi koji tu rade godinama, Čakalović je odgovorio da on te ljude žali i da je on s njima 20 godina.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Prvo treba da napadnete ministarstvo zašto te ljude nisu stavili u legalan sistem ove države, zašto nisu prijavljeni i zašto im sistematizacijom nije određeno mjesto da budu dole”, tvrdi Čakalović.

Dva Bošnjaka za dva Srbina 

“Otpustio sam dva Bošnjaka da bi ušla dva Srbina. Šta vam više trebam reći. Tako je kako je u ovoj usranoj državi”, izjavio je Čakalović.

Novinarki je potom rekao da zove Dodika, Aliju Izetbegovića i Bakira, da on samo radi svoj posao, da odradi onako kako mu se kaže.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Spomenuo je i prethodnu ministricu koja je dovodila svoje ljude, a da isto radi i aktuelni ministar, te da će se isto desiti i naredne godine.

Nakon ovoga uslijedio je nagli napad bijesa. Tada je ponovo zatražio ime “da bi ga dao Srbima”, a onda je naša novinarka snimila ostale prijetnje.

Žurnal je 31. decembra prošle godine, podsjetimo, objavio priču sa dvojicom otpuštenih dugogodišnjih radnika Centra Salakovac Alenom Macićem i Zlatkom Rizvanovićem. Iako su na obezbjeđenju Centra radili 20, odnosno devet godina, na njihova mjesta su zaposlene druge osobe. Oni su za sve optužili aktuelnog ministra da je na njihova radna mjesta doveo svoje ljude.


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
  • 14
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME