Upoznajte 62-godišnjeg Dragu Paripovića, najbržeg poštara u Hrvatskoj

Screenshot 5 3

Drago Paripović (62) već 25 godina obavlja posao poštara te se svakodnevno bavi trčanjem. Prije dvije godine je zakoračio u sedmu deceniju života, ali i dalje nastavlja trenirati i učestvovati u velikim regionalnim utrkama.

Sedamdesetih je igrao nogomet u Daruvaru pa je 1979. prilikom dolaska u Sisak upoznao atletskog trenera koji ga je pozvao da posjeti jedan od trkačkih treninga.

“Tada sam imao 20 godina i već nakon prvog treninga sam znao da se trebam nastaviti baviti trčanjem. Tako je počelo i još traje, 42 godine kasnije. Danas redovno treniram sam, ali i s ekipom rekreativnih trkača”, priča nam Paripović.

Kroz razgovor opisuje i kako je učestvovao na brojnim utrkama u regionu te ističe kako je njegove planove da ponovo dođe na sarajevska takmičenja poremetila pojava koronavirusa.

“Radujem se poboljšanju situacije i nadam se da ću ponovo imati priliku učestvovati na nekoj od bh. utrka. Do tada nastavljam trenirati”, veselo govori.

Paripović je s 42 godine bio prvak države u svih šest disciplina: ekipno i pojedinačno u krosu, na pet i deset hiljada metara, ali i na polumaratonu i maratonu. Pričajući to kroz smijeh dodaje kako smatra da te rekorde još dugo niko neće oboriti, čak ni mlađi trkači.

Na naše pitanje da li je čuo za poznatog bh. trail trkača Džemala Jašarevića Džemu, koji redovno pobjeđuje na cestovnim i trail utrkama, Paripović odgovara da nije – ali se raduje prvom susretu i utrci u kojoj će zajedno učestvovati.

Govoreći o Džemi, koji svakodnevno spaja posao poljoprivrednika i trčanje, Paripović komentariše kako i on godinama radi identičnu stvar: “To je vrlo praktično, znate, obavljanje posla poštara posluži kao odličan trening!”.

Zatim govori kako profesionalnu karijeru trkača nije prihvatio jer je pored sebe imao suprugu i djecu te se radi finansijske sigurnosti porodice opcija rada u pošti činila dosta boljom.

“Porodica mi pruža najveću podršku na takmičenjima. I oni su, kao i ja, ponosni na činjenicu da sam pored stalnog posla uspio ostvariti ovakve rezultate. Nije ih jednostavno postići čak ni kada ste potpuno slobodni, a posebno nije lako kada morate raditi puno radno vrijeme. Ali ja uživam, slavim svaku veliku i malu pobjedu”, pozitivno zaključuje trkač.

Prethodni članakBosanci bez PCR testa i vakcina na Jadran: Za ljetovanje na crnogorskom primorju turistima iz BiH širom otvorena vrata
Sljedeći članakAudi nagrađuje svoje radnike u Mađarskoj bonusom od 965 eura