Portal 072info

UPOZNAJTE IH: Ko su novi šefovi izvršne vlasti u FBiH?

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Centralna izborna komisija BiH (CIK) ovjerila je listu na kojoj se nalaze imena predsjednika i dva potpredsjednika Federacije BiH, piše novinska agencija Patria.

To su Marinko Čavara, kandidat za predsjednika Federacije BiH, Melika Mahmutbegović, kandidat za potpredsjednika FBiH i Milan Dunović, kandidat za potpredsjednika FBiH.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Njihovo imenovanje na ove pozicije moraju još potvrditi i oba doma Parlamenta FBiH.

MARINKO ČAVARA kandidat HDZ-a BiH za predsjednika Federacije BiH iz reda hrvatskog naroda rođen je 1967. godine u Busovači. Diplomirao je na Mašinskom fakultetu u Zenici 1991. godine. Sa suprugom Ivankom ima troje djece: Brunu, Marka i Moniku.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Karijeru je počeo radeći kao profesor mašinskih predmeta i fizike u srednjoj školi u rodnom gradu. U Busovači je tokom 1992. bio direktor pošte. Od 1990. je član Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine, a 2011. godine je izabran za potpredsjednika stranke.

Bio je zamjenik ministra prometa i veza u Srednjobosanskom kantonu (SBK) od 1996. do 2001. godine. Nakon toga, sve do 2005. bio je direktor Kantonalne direkcije za ceste.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Čavara je 2000. godine osvojio mandat u Općinskom vijeću Busovača, te mandat zastupnika u Skupštini SBK. Na poziciji savjetnika i stručnog saradnika hrvatskog člana Predsjedništva BiH Ive Mire Jovića radio je 2005. i 2006. Dva mandata je proveo u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, od 2006. do 2014.

DR. MELIKA MAHMUTBEGOVIĆ kandidat Stranke demokratske akcije (SDA) za potpredsjednika Federacije BiH iz reda Bošnjaka rođena je 20. aprila 1959. godine u Bugojnu. Osnovnu školu i gimnaziju završila je u Bugojnu. Medicinski fakultet završila je u Sarajevu 1983. godine. Po završetku studija počinje sa radom u JU Domu zdravlja Bugojno kao ljekar opće prakse. Specijalizirala je opću hirurgiju.

Od aprila 1992. godine pripadnik je Armije Bosne i Hercegovine. Godine 1995. izabrana je za direktora Medicinskog centra Bugojno. Na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu usavršava se iz oblasti Zdravstvenog menadžmenta – ekonomija u zdravstvu. Na općim izborima 1998. godine izabrana je za zastupnicu u Kantonalnoj Skupštini SBK-a. 2002. godine na općim izborima izabrana za zastupnicu Zastupničkog doma Federalnog Parlamenta. 2010. godine ponovo na općim izborima izabrana u Zastupnički dom Federalnog Parlamenta. 2014. godine izabrana za predsjednicu OO SDA Bugojno i nosilac liste SDA za Kantonalnu Skupštinu SBK-a za predstojeće izbore.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

MILAN DUNOVIĆ DF-ov kandidat za potpredsjednika FBiH iz reda Srba diplomirani je inžinjer prometa i komunikacija, rođen je u Sarajevu 1974. godine. Zaposlen je u poduzeću „BH Pošta”, na mjestu direktora službe za međunarodni poštanski promet.

Kao član Vijeća za ekonomska prava Političke akademije Demokratske fronte, radio je na izradi ekonomskog programa „Vizija 14-22″, piše NAP.


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME