Portal 072info

Upoznajte Maciku, prvu bh. mačku planinarku: Popela se na najviši vrh Austrije

Screenshot 2 1425
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Priča o Maciki oduševila je korisnike Facebooka koji njene avanture prate preko stranice “Trio fantastiko”. Simpatična mačka putuje, planinari i očarava sve one koji je upoznaju, a priče o njenim pustolovinama bilježe i pripovjedaju njeni vlasnici Denis i Alma Okanović. Denis i Alma sebe nazivaju vječitim skitnicama koje je spojila ljubav prema putovanjima i planinarenju. No ipak, nisu mogli ni zamisliti da će mače koje su zajedno udomili također uživati u usponima na planinske vrhove.

“Udomili smo je kada je imala malo manje od mjesec dana i brzo smo se navikli na zajednički život. Često smo je izvodili s nama u grad, čak je išla i na naše vjenčanje! S obzirom da svaki slobodan momenat koristimo za planinarenje, jednom prilikom smo je odlučili povesti sa nama na planinu Lisac. Prvih deset minuta smo je nosili, zatim je ležala na ruksaku, da bi nekoliko minuta kasnije odlučila šetati sama… I tu počinje cijela priča”, prisjeća se Alma.

Macika je vesela, razigrana i uživa u planinarenju i istraživanju prirode. Nerijetko preuzima ulogu vodiča ekipe planinara i uvijek čeka i zadnjeg člana ekipe želeći da “sve drži na oku” kako niko ne bi odlutao.

“Macikine šape su prepješačile mnoge planine u BiH, Hrvatskoj, Austriji i Albaniji. Bila je na Magliću, Prenju, Zelengori, Volujku, Treskavici, Visočici, Vranici, Bjelašnici, Igmanu, Konjuhu, Čvrsnici, Vlašiću, Jahorini, Troglavu, Kamešnici, Dinari, Mosoru, Biokovu…”, nabraja Denis dodavši kako je Micika dosegnula i najviši vrh Austrije – Grossglockner.

Par namjerava posjetiti Gran Paradiso i Mont Blanc, ali naglašavaju kako Miciku nemaju namjeru voditi na vrhove iznad 5.000 metara nadmorske visine, jer takvi uslovi nisu prihvatljivi za njen organizam.

“Zadovoljstvo ju je posmatrati dok planinari. Prijatelji su nam stalno ponavljali kako trebamo češće objavljivati njene slike, pa smo pokrenuli stranicu ‘Trio fantastiko’, gdje redovno dijelimo fotografije sa naših putovanja. Cilj nam je potaknuti ljude da provode više vremena u prirodi i više planinare, jer oko nas zaista ima mnogo prirodnih bogatstava koja bismo trebali cijeniti”, govore.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Njihova Facebook stranica privukla je pažnju planinara iz svih dijelova Evrope, a reakcije na objave i susrete s Macikom su uvijek odlične, ističu Alma i Denis.

“Gdje god se pojavimo s njom, ona tu postaje najveća atrakcija. Naprimjer, kada smo išli na uspon na Grossglockner, bila je u prvom planu i svi su je fotografisali i divili se činjenici da je mačka došla na tu visinu”, kažu.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

Gdje god se pojavi donosi sreću i mami osmijehe. Veliki je broj ljudi koji željno iščekuju svaku narednu objavu o Maciki, a mnogo njih je čak predlagalo da Denis i Alma napišu knjigu ili snime film o njihovoj mački: “S vremenom možda i uradimo nešto takvo. No za sada uživamo i nadamo se da će uskoro biti više mački koje će planinariti ili bar više vremena aktivno provoditi u prirodi”.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Klix.ba

POLITIČKI MARKETING
26AD2F42 BF2A 4C5A 8220 19E3E77138F4
Podijelite članak
  • 48
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6