Upoznajte Šerifu koja ima 100 godina: Recept za dug život – skromnost i što manje sikiracije

Screenshot 4 44
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Tuzlanka Šerifa Hrustić nedavno je napunila 100 godina i najstarija je stanovnica Tuzle. Kaže da je recept za dug život skromnost i što manje sikiracije. Šerifa je bila učesnik Narodnooslobodilačke borbe kao uposlenik Crvenog križa, čiji član je bila više od 70 godina.

Cijeli život provela je u Tuzli, u ulici Šeste bosanske brigade. Zdravlje je i danas služi dobro. Prije pet godina je operisala žuč, te nakon toga ima problema sa bolovima u nogama. Kaže da je za dug život zaslužna genetika.

– Svi smo mi genetski tako, osim muškaraca. Braća su umrla ranije a sestra mi je jedna umrla u stotoj godini, imam još dvije sestre žive, jednoj je 88 a drugoj 89 godina, dobro su, ispričala nam je Šerifa.

Kada je u pitanju ishrana, Šerifa je gurman i ljubitelj gaziranog pića.

– Jagnjetina i kola, to je moje omiljeno meso i omiljeni sok, to najviše volim, kazala je.

Nije zadovoljna onim što vidi na vijestima, smatra da političari u BIH ne brinu o građanima koje predstavljaju.

– Ovo što se događa ničemu ne vodi dobrom, samo se svađaju i prepucavaju umjesto da se bave da formiraju preduzeća, da otvaraju fabrike da zaposle mlade da nam mladi ne odlaze oni se bave sami sobom, smatra ona.

Šerifa je za svoj rad i aktivizam u tuzlanskim udruženjima dobila desetine nagrada i priznanja, ponosna je na dugogošnju službu u crvenom križu.

Šerifa i danas zrači mudrošću, znajnem, snagom i voljom za životom, pa je tako među prvim stanovnicima Tuzle primila vakcinu protiv koronavirusa.

Priču o Šerifi donosi Vahidin Mujagić.

GODISNJICA
MARKETING