Portal 072info

UPOZNAJTE SOFIJU: Dočekajte 8. mart u glavnom gradu Bugarske

SofijaBISSTOURS

Grad Sofija u podnožju planine Vitoše, ima 1.376.461 stanovnika (2010.) i glavni je grad Bugarske.

Kako je osnovana prije sedam hiljada godina, Sofija je drugi najstariji glavni grad u Europi. U povijesti je imala više imena, a ostaci starog grada su i danas vidljivi.

794px-Bulgaria-Sofia-01Sofija je prvo bila tračka naseobina po imenu Serdica, nazvana po tračkom plemenu Serda. Rim ju je osvojio 29. godine poslije Krista i postala je glavni grad provincije Dacia Mediterranea. Huni su je uništili 447. Grad je ponovo izgradio bizantski car Justinijan i preimenovao ga u Triadica. Pod Bugarima je ime grada bilo Sredec, a promijenjeno je u Sofija (što znači “mudrost”) 1376. Sofiju je 1382. osvojilo Osmansko Carstvo, i postala je glavni grad turske provincije Rumelije. Godine 1878. su je preuzeli Rusi, a postala je glavni grad neovisne Bugarske 1879. Za vrijeme Drugog svjetskog rata, Rusi su osvojili Sofiju i pronjemačku Bugarsku.

800px-Sofia-vitosha-kempinskiSvojom dobro razvijenom infrastrukturom i strateškim položajem Sofija je važan centar međunarodnih željezničkih i cestovnih putova. U gradu postoje svi glavni tipovi prometa (osim vodenog). Ima 8 željezničkih postaja, Centar kontrole leta i međunarodnu zračnu luku. Tri transeuropska prometna koridora prolaze kroz grad: 4, 8 i 10.

Javni gradski promet dobro je razvijen, pouzdan i važan za gospodarstvo grada; postoji podzemna željeznica, autobusi, tramvaji i trolejbusi te preko 15.000 taksija.

Sofija ima 16 sveučilišta. Kao najprestižnije sveučilište u Bugarskoj često se spominje Sveučilište svetog Clementa Ohridskog, osnovano 1888., koje godišnje registrira 14.000 novih studenata.

U gradu su smještene i druge važne obrazovne i znanstvene institucije, kao Bugarska akademija znanosti, Nacionalna knjižnica svetih Ćirila i Metoda ili Američko sveučilište u Sofiji (otvoreno 1860. godine te je najstarije američko sveučilište izvan granica SAD-a).

Dočekajte 8. mart – Dan žena u Sofiji, glavnom gradu Bugarske, a gdje vas po veoma pristupačnoj cijeni vodi eminentna turistička agencija “BISS-TOURS” i to za samo 238 KM. U cijenu aranžaman uključen je prijevoz autobusom visoke turističke klase, smještaj u hotelu sa 3*** Sofija na bazi dva noćenja sa doručkom. U okviru programa razgledajte i posjetite sve znamenitosti ovog prekrasnog grada uz pratioca grupe koji će vas upoznati sa svim informacijama koje do sada niste znali. Pored toga, agencija “BISS-TOURS” svojim klijentima obećava pripremu, organizaciju i garanciju putovanja. Više informacija potražite na oficijelnoj stranici BISS-TOURS-a www.biss-tours.ba ili ih kontaktirajte na broj telefona: 032/245-451 (Zenica) i 033/236-620 (Sarajevo).

Neka vam predstojeći praznik bude drugačiji, iskoristite nesvakidašnju priliku i kontaktirajte agenciju već danas.

SofijaPonudaBISSTOURS

Podijelite članak