Portal 072info

Upozorenja iz Doma zdravlja Zenica: Konzumirati laganu ishranu, izbjegavati izlaske od 10 do 17 sati

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kao i u ostatku naše zemlje, i u Zenici su za danas najavljene paklene vrućine. Na ulicama je nešto manje građana nego inače, vjerovatno i zbog savjeta ljekara da je kretanje u ovim danima rizično za mnoge.

Kako su nam kazali u JU Dom zdravlja Zenica nije drastično povećan broj pacijenata vezano za ekstremne vrućine. U Službi hitne medicinske pomoći javljaju se pojedinačni slučajevi kolapsa, nesvjestice, gastro-intestinalnih problema te im se daju savjeti i potrebna terapija.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

– Tokom ljetnih mjeseci i velikih vrućina stanovništvu savjetujemo izbjegavanje izlazaka u terminu od 10 do 17 sati, trebaju konzumirati laganu ishranu – sezonsko voće i povrće, dosta tekućine, najbolje običnu vodu.

Također, građani trebaju izbjegavati lako kvarljivu hranu – meso, jaja i sladoled, a pripremati svježu hranu samo za jedan dan – kažu iz zeničkog Doma zdravlja.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Građani trebaju voditi računa o samozaštiti – nositi kape, marame, laganu odjeću od prirodnih materijala, flašice sa vodom, posvetiti pažnju ličnoj higijeni – češće pranje ruku, redovno trošiti terapiju – hronični bolesnici.

Pridržavati bi se posebno trebale visoko rizične grupe – djeca, trudnice, hronični bolesnici i stanovništvo treće životne dobi. .

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME