624fc10410a55d6323a2e525144bc83f
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
NER FIT

U posljednje vrijeme povećan je broj dolaznih SMS-ova, posebno korisnicima na području Republike Srpske, sa društvenih aplikacija koje sadrže link za nagradnu igru ili propuštenu govornu poštu, a najčešće se radi o prevarama.

FIXGEHALT

Klikom na takav link, građani su u opasnosti da instaliraju zlonamjerni softver koji može nanijeti štetu.

Također, neželjene poruke sa linkom mogu da ih usmjere na lažnu web lokaciju koja je dizajnirana da izgleda stvarno, ali je najčešće u pitanju lažna nagradna igra s ciljem prikupljanja ličnih podataka ili navođenje na poziv prema nekim od brojeva u inostranstvu sa posebnim tarifiranjem.

Iz kompanije M:tel danas su upozorili sve korisnike da ne odgovaraju na takve poruke i da ih obrišu, te da ne otvaraju linkove u neželjenim porukama.

LIDER

– Budite oprezni sa dijeljenjem svojih ličnih podataka i prema svim neobičnim linkovima, bez obzira na to od koga stižu. Ukoliko vam se negdje ponudi nagradna igra za koju se tvrdi da je organizuje kompanija Mtel, savjetujemo vam da prvo provjerite da li informacija o takvoj nagradnoj igri postoji na našim zvaničnim stranicama – istakli su iz ove kompanije.