Portal 072info

Upozorenje investitorima za HE Vranduk i HE Janjići koji u sebi kriju opasnost po život stanovništva i moguće kriminalne radnje

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Posljednje poplave a zatim klizišta pokazale su da je teren na kome se misle praviti HE podložene klizištima (geološki nestabilno zemljište) o čemu zorno govore slike klizišta i germofološka karta BiH prof.dr. Bušatlije. Kada su klizišta u pitanju bankama koje žele investirati u HE Vranduk bitna su četiri klizišta:

1. Hece
2. Klizište ispod sela Ljubetovo koje je ugrozilo niz kuća a u podnožju planine ogromna masa zemlje je zapriječila željezničku prugu na mjestu udaljenom samo 80 metara od tunela buduće HE Vranduk čiji bi promjer trebao iznositi 7 metara.
3. Klizište iznad tvrđave Vranduk na lokaciji od zakamenskog puta (vrh planine), dužina klizišta je 300 metara a širina oko 6 metara i to klizište ugrožava saobraćajnicu prema nacionalnom spomeniku i postoji mogućnost urušavanja u rijeku Bosnu kao i klizišta kod Ljubetova i u Hecama.
4. Klizište na ulazu u Nemilu udaljeno 300 metara vazdušne linije od buduće strojare HE Vranduk koje je zbog svoje mase zapriječio saobraćaj na putu M- 17 u roku od više dana čime je onemogućena pomoć poplavljenim krajevima (Maglaj, Doboj, itd.)

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ova klizišta su pokazala da su geološka ispitivanja koja su vršena za potrebe te HE od Geo sonde iz Tuzle upitna. Navešćemo kao primjer rušenje brane HE VAIONT (Italija) 1963.god. kada je prilikom punjenja akumulacionog jezera zbog porasta hidrostatičkog pritiska u jezeru došlo do pojave klizišta. To klizište je uzrokovalo rušenje brane 09.10.1963.god. prilikom čega je stradalo preko 2000 stanovnika nizvodno od brane. UNESCO je to proglasio greškom inžinjera i nadamo se da će te ozbiljno uzeti u obzir navedene činjenice o navedenim klizištima i prijetnji za stanovnike geadova nizvodno od brane od kolapsa brane centrale. U projektu EP BiH na uticaj na okoliš izgradnje HE Vranduk stoji da će se u akumulacionom jezeru moći uzgajati konzumna riba. Članovi Ekološkog pokreta OTPOR su izvršili eksperiment o kvaliteti vode koja iz Mittala direktbno utiče u rijeku Bosnu sa ribom i taj video zapis Vam šaljemo (http://www.youtube.com/watch?v=GtilQ4o6cms).

Eksperiment da bi izgradnjom navedene centrale došlo do uništenja čitave flore i faune u jezeru dužine 6 km.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Rijeka Bosna je erozivna rijeka i članovi OTPORA prilikom posljednjih poplava izvršili su eksperiment koliko voda u sebi sadrži zemlje i ostalih erozivnih supstanci. Tom prilikom smo ustanovili pomoću analitičke vage da za vrijeme jedne sekunde prilikom prosječnog protoka vode na mjestu eksperimnta 120 metara kubnih u sekundi voda pronese 1,045 tona erozivnog materijala odnosno za vrijeme jednog sata 3726 tona o čemu su se uvjerili građani poplavljenih mjesta nakon povlačenja vode rijeke Bosne (Zenica, Mglaj, Doboj itd). Projekt HE Vranduk košta preko 130 miliona KM a mi smo u više navrata nudili alternativu EP BiH da na planini Vepar iznad Zenice napravi vjetro park od osam stubova čija bi snaga bila 20 MW (dakle nešto veća od HE Vranduk). Na ovaj način bi sačuvali nacionalni spomenik grad i trđavu Vranduk kojeg je Državna komisija za zaštitu nacionalnih spomenika 2005.god. proglasila zaštićenim područjem u kojem je zabranjeno bilo kakvi radovi a pogotovo ne HE. Ako dozvolite i pored navedenih činjenica o ugroženosti stanovništva finansiranje izgradnje HE Vranduk vi time kršite medjunarodni Dejtonski sporazum Aneks 8 čime ne priznajete medjunarodno pravo. Vjetro elektrane bi koštale 90 miliona manje od investicije čime se otvara opravdana sumnja da se u ovom projektu kao i u projektu HE Janjići radi o pranju novca o čemu se očitovala nadležna komisija EU i zabranila investiranje u BiH zbog nepostojanja zakona o pranju novca i finansiranju terorističkih organizacija. Da je rijeka Bosna Žuta rijeka dokazuje video snimljen za vrijeme poplava u gradu Zenici(https://www.facebook.com/photo.php?v=521256951319344).

Očekujemo od vas i medija da se odgovorno odnosite prema sigurnosti građana Zenice i da odbijete potpisivanje obećanih kredita EP BiH a od sredtsava informisanja očekujemo da budu u službi građana i njihove sigurnosti a ne u službi Vlade FBIH i moćne finansijske korporacije EP BIH dd Sarajevo.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

 Za NG Ekološki pokret OTPOR ekolog Akif Smajlović,prof.

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME