Upozorenje naučnika: Više od tri sata ispred TV dovodi do gojaznosti djece

Možda zvuči kao nemoguće, ali naučnici su došli do saznanja da djeca, bez obzira na to što imaju malo godina i nemaju drugih zdravstvenih problema, mogu da dobiju povišen krvni pritisak ukoliko mnogo vremena provode ispred TV. Stručnjaci kažu da to čak nema veze ni sa gojaznošću, koja generalno može da bude u vezi sa poremećajem pritiska.

Istraživači sa Državnog univerziteta u Mičigenu sproveli su studiju među 111 dječaka i djevojčica kako bi ispitali ovu povezanost. Ispostavilo se da je kod mališana koji više od tri sata dnevno provode ispred TV sistolni krvni pritisak do 7 mm Hg viši u odnosu na one koji samo desetak minuta dnevno u prosjeku gledaju televiziju. Više od tri sata ispred TV donosi gojaznost.

– To je navika koja dugoročno ostavlja posljedice po zdravlje. Zbog toga je obaveza roditelja da, zarad srca mališana, ograniče vrijeme provedeno ispred ekrana na maksimalna dva sata uz obaveznih sat intenzivne fizičke aktivnosti koja će ga pokrenuti i “prodrmati” – ističe jedan od vođa istraživanja.

Situacija je dodatno pogoršana otkako su mobilni telefoni postali sastavni dio života djece, čime je njihovo zdravlje još ugroženije. To naročito važi za male internet zavisnike, koji dan započinju otvaranjem aplikacija, a završavaju ga dovršavajući još jednu videoigricu u nizu. Stručnjaci apeliraju da time ne “troše” samo svoje oči, već opće zdravlje.

IZVORAvaz
Prethodni članakTeška nesreća u BiH: Mladić poginuo u prevrtanju automobila
Sljedeći članakMoguća zabrana izvoza električne energije