Upozorenje policije za bh. građane: Nepoznate osobe nude novac pronađen u misijama, pa opljačkaju

Screenshot 1 17
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Bh. građani prilično su povodljivi kada su u pitanju lažna obećanja i kada vjeruju da lako i preko noći mogu doći do novca te stoga nerijetko postanu žrtve prijevara.

Policija u SBŽ-u u posljednje je vrijeme zaprimila više dojava građana koji su na adrese elektroničke pošte primili sumnjive poruke u kojima ih njima nepoznate osobe obavještavaju o tome da mogu dobiti milijunski iznos ako na račun osobe koja šalje e-mail uplate 500 ili 1000 KM, piše Večernji list BiH.

Policijski službenici su, između ostalih, evidentirali internetske prevare koje se manifestiraju na vrlo specifičan način. Naime, radi se o internet-prevarama gdje građane e-mailom ili nekom drugom vrstom internetske komunikacije kontaktiraju osobe (muškarci ili žene) koje se predstavljaju kao pripadnici Oružanih snaga SAD-a (često kao sudionici u mirovnim misijama u Siriji, Iraku i sl.). Tom prilikom nude građanima da im pošalju veću količinu novca koju su pronašli u tim misijama, a zauzvrat, da bi se to realiziralo, od građana traže da im uplate određenu količinu novca ili im pošalju osobne podatke (broj bankovne kartice, osobne iskaznice i sl.), navode iz MUP-a SBŽ-a.

ČITAJ JOŠ:  Dobit banaka u FBiH u prošloj godini manja za 104 miliona KM

U ovakvim i sličnim situacijama građani često budu prevareni tako što uplate određeni iznos novca ili daju navedene podatke te na taj način omoguće prevarantima da im nanesu materijalnu štetu.

U mailovima koje su slali državljanima BiH prevaranti su se predstavljali kao vojnici Oružanih snaga SAD-a. Navodili su da su tokom boravka u Siriji, Iraku i Afganistanu od talibana oduzeli kovčege s ogromnom količinom novca. U jednom mailu žena, koja je navodno bila vojnikinja u Siriji, piše kako raspolaže s 3,5 miliona KM koje ne može ponijeti u svoju zemlju jer je stalno prate. Kako bi taj novac mogla iskoristiti i “prenijeti na sigurni teritorij”, osobu kojoj šalje mail moli da joj pomogne i zahtijeva od nje da stupe ili u bračnu zajednicu ili u poslovno partnerstvo.

ČITAJ JOŠ:  Italijani testiraju potencijalnu vakcinu protiv korone, volonteri će dobiti po 700 eura

Navodna vojnikinja spremna je spomenuti iznos uložiti u neku tvornicu u BiH, a da bi to bilo realizirano, primatelj maila mora joj poslati 500 KM – kazao je za Oslobođenje izvor blizak istrazi i dodao da je veliki broj građana nasjeo na prevaru.

Ovo nije ni prvi ni usamljen slučaj prevare bh. građana. PU Banja Luka u junu objavio kako raspolaže saznanjima da se u posljednje vrijeme građanima koji su na OLX.ba platformi objavili da prodaju određenu robu javljaju nepoznate osobe preko aplikacija Viber ili WhatsApp predstavljajući se kao potencijalni kupci.

ČITAJ JOŠ:  Majka lažnog hirurga iznijela odbranu: Brisala sam sinu podove, donosila mu hranu i kuhala kafu

Nepoznate osobe potom građanima šalju poveznicu tvrdeći da su robu platile, a klik na poveznicu vodi do nepoznate web-stranice gdje se traži upisivanje podataka s bankovne kartice, odnosno broj kartice, rok valjanosti i CVC kod. Kada se domognu ovih podataka, osobe vrše plaćanje robe i usluga putem interneta s računa oštećenog, naveli su.•

GODISNJICA
MARKETING