Portal 072info

Upozorenje: Prije klanja životinja-kurbana ovo obavezno morate uraditi

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Povodom predstojećeg Kurban-bajrama (21. august) Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica poziva i upozorava sve one koji imaju namjeru da upriliče tradicionalno klanje kurbana u domaćinstvima i improvizovanim uvjetima, van registrovanih klaoničkih objekata, da je obavezno i neophodno obavljanje veterinarsko-zdravstvenog pregleda životinja prije klanja, te mesa i organa zaklane životinje poslije klanja.

Iako se preporučuje da se klanje kurbana obavlja u klaoničkim objektima, od certificiranih i stručnih osoba, dio domaćinstava ga svake godine organizuje u vlastitoj režiji, pa je neophodno da budu blagovremeno i na pravi način informisani o zdravstvenom aspektu same procedure klanja, saopćeno je iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Zbog mogućnosti i opasnosti od zaraznih i parazitarnih bolesti životinja (zoonoza), koje mogu da se prenesu na čovjeka direktnim kontaktom sa bolesne životinje, putem mesa i proizvoda od mesa, unutarnjih organa zaklanih životinja, izlučevina, organskog otpada nakon klanja, vode ili okoliša, potrebno je postupak provesti na pravovaljani način.

Stručnjaci Instituta za zdravlje i sigurnost hrane preporučuju da se kupuju ili nabavljaju samo životinje obilježene ušnim markicama, uz posjedovanje ili obezbjeđivanje veterinarskog pregleda živih životinja, putem uzimanja i dostavljanja krvi životinja na laboratorijsku pretragu na brucelozu. Samo životinje sa urednim laboratorijskim nalazom se smiju zaklati, a njihovo meso i organi koristiti za ishranu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kako bi se smanjio rizik od naknadnog onečišćenja mesa, potrebno je obezbijediti čiste higijenske uslove za klanje, čist prostor, higijenski ispravnu vodu za pranje mesa, ruku, alata i pribora koji se koristi, čiste posude za prihvat organa i slično. Osobe koje obavljaju klanje i manipulišu sa mesom moraju biti zdrave i imati dobre higijenske navike.

U ljetnom periodu kad je termički nepripremljeno i neobrađeno meso znatno sklonije kvarenju i prenošenju zaraznih i drugih bolesti posebnu pažnju treba posvetiti i neškodljivom načinu zbrinjavanja životinjskog otpada, jer nepropisno odlaganje ostataka i otpada može dodatno ugroziti zdravlje ljudi i životinja.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Institut za zdravlje i sigurnost hrane je izradio i distribuirao dovoljne količine informativnih brošura i letaka u kojima se detaljno opisuju neophodne procedure i postupci, koje je potrebno ispoštovati da bi se osigurala zdravstvena ispravnost kurbanskog mesa i proizvoda koji se koriste za ljudsku ishranu. Svi materijali su dostupni na internetu, društvenim mrežama, te u saradnji sa institucijama Islamske zajednice u Zeničko-dobojskom kantonu na raspolaganju i vjernicima putem njihovih džamija i džemata.

INZ poziva sve vjernike muslimane koji namjeravaju da obave vjerski obred klanja kurbana u za to predviđenom terminu da na vrijeme osiguraju sve preduvjete, prije svega potvrdu o zdravstvenoj ispravnosti životinje, njenog mesa i cijelog procesa klanja, kao i mesa koje će se dijeliti – distribuirati.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

dino pasalic knjiga promocija