Portal 072info

Upozorenje stanovništvu na najavljeni toplotni val u Hercegovini

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Zavod za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) upozorava stanovništvo na najavljeni toplotni val koji bi sljedećih dana mogao podići živu u termometrima do 40. podioka.

Kako je priopćeno iz Zavoda, visokim temperaturama i UV zračenjem posebno su ugroženi djeca, osobe starije životne dobi, trudnice, kronični bolesnici i osobe koje rade na otvorenom prostoru, te se preporuča niz zaštitnih mjera.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Treba izbjegavati boravak na otvorenom u vrijeme najvećih vrućina, između 11 i 18 sati, tuširati se treba mlakom vodom, a posebice treba pripaziti na nagle izlaske iz rashlađenih prostorija na vrućinu.

Prostorije u kojima se boravi tokom noći treba provjetravati, a danju spustiti roletne na prozore, potrebno je uzeti dosta tekućine (vode, prirodnih nezaslađenih sokova i mlijeka), izbjegavati alkoholna, gazirana i pića s puno kofeina, te jesti lako probavljivu hranu (voće, povrće, lagane čorbe, nemasne sireve, ribu i slično), a izbjegavati prženu i masnu hranu.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

Osobama starijim od 65 godina savjetuje se da piju vodu bez obzira jesu li žedni, jer njihov organizam ima smanjene rezerve vode, a kronični bolesnici moraju redovito uzimati propisane lijekove.

Kada je u pitanju odjeća, preporuča se svijetla, prozračna odjeća od prirodnih materijala, nošenje šešira i kapa, kao i zaštitnih naočala.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
072 Mirza Husetic 1

Na kožu treba nanijeti zaštitnu kremu za sunčanje pola sata prije izlaganja suncu, a to se posebice odnosi na malu djecu.

U slučaju vrtoglavice, slabosti nemoći, tjeskobe, glavobolje treba hitno otići u hladan prostor i zatražiti pomoć, preporučuju iz Zavoda za javno zdravstvo HNK-a.

Podijelite članak
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6