Upozorenje struke: Povratak zaraznih bolesti iz prošlosti zbog izbjegavanja vakcinisanja djece

Screenshot 9 28
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Pored pandemije koronavirusa, s hladnijim danima došlo je do povećanja broja slučajeva zaraženih varičelama. Vakcina protiv varičela u Bosni i Hercegovini nije u kalendaru obavezne imunizacije, a u vrtićima i osnovnim školama s pojačanim oprezom dočekuju zimske dane.

U vrtićima i osnovnim školama u Bijeljini i ova zima je u znaku varičela. Zbog ove zarazne bolesti pojačane su mjere predostrožnosti, ali je zarazu, bez vakcine, gotovo nemoguće izbjeći.

Slaviša Vujanović, direktor JU Vrtić “Čika Jova Zmaj”, Bijeljina

“Ovo je neka sezona kada se javljaju varičele, i u prethodnom periodu dešavalo se. Mjerimo temperature, pratimo stanje kože i svaku promjene na koži i zdravlje djece obavijestimo roditelje”

Đorđe Mirković, direktor OŠ “Sveti Sava”, Bijeljina

“Mi sve preduzimamo koliko je u našoj mogućnosti, vodimo računa o svim mjerama. Vrši se dezinfekcija poslije svake smjene i u toku odmora.”

Varičele, u narodu poznatije kao ovčije boginje, u vrhu su liste najzastupljenijih zaraznih bolesti u Bosni i Hercegovini. Prema podacima ZZJZ FBIH, u Federaciji je tokom prošle godine registrovano 2357 slučajeva. Iz instituta za javno zdravstvo RS saopšteno je da je prošle godine u RS evidentiran 1521 slučaj, a ove godine očekuje se blago povećanje.

Stojanka Škorić, pedijatrica

“Trenutno je jedna manja epidemija varičele, naročito u kolektivnom smještaju i u školama. Imali smo je ove godine i u junu mjesecu, ali to su neki sporedični slučajevi, vrlo je kontagiozna.”

Branislav Lolić, pedijatar

“Kod nas u narodu postoji praksa koju baš ne podržavam da se svjesno forsira da se djeca izlože da to što prije. Bez vakcine nema efikasne borbe s varičelama, kažu ljekari.”

Mladen Grujičić, epidemiolog

“Kod nas još uvijek se ne daje vakcina, ali nadamo se u skorijoj budućnosti da će se to promijeniti. Sve dok ne budemo imali vakcinu protiv varičele, ne možemo govoriti o drastičnom smanjenju kao u slučaju sa morbilama.”

S druge strane, poražavajući su i podaci o obaveznoj imunizacjii. Obuhvat vakcinisanih najmanji je za MRP vakcinu protiv morbila, i iznosi 77% za RS, a 49% za FBiH, dok je najviše mališana primilo petovalentnu i vakcinu protiv tuberkuloze. Procenti se drastično smanjuju iz godine u godinu, a ljekari upozoravaju da bi to za posljedicu moglo imati povratak zaraznih bolesti iz prošlosti, gotovo iskorijenjenih.

Stojanka Škorić, pedijatrica

“Mrp ili mmr što je u tom nekom antivakcinalnom lobiju proglašeno kao vakcina koja izaziva autizam, dokazano je da ta vakcina nema veze sa autizmom niti bilo kojim razvojnim proemećajem.”

U Bosni i Hercegovini je dostupno 10 vakcina u obaveznom programu imunizacije, što je manje nego u zemljama Evrope. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, imunizacija na globalnom nivou godišnje spasi milione života.