Portal 072info

Upozorenje turistima: Evo šta u Hrvatskoj smijete, a šta ne smijete

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Travel Channel na svojim stranicama donosi tekst kojim turiste koji se namjeravaju zaputiti u Hrvatsku informira o tome kako se kod nas treba ponašati.

“Putovanje po Hrvatskoj većinom će vam biti vrlo lagodno, ali evo ipak nekoliko stvari koje smijete i ne smijete raditi kako bismo vam pomogli snaći se u raznorodnoj ponudi ove zemlje”, stoji na početku teksta. 

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Evo naputaka:

Nemojte se bojati autobusa

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

Za razliku od drugih zemalja u kojima se ne morate brinuti o vozovima, u Hrvatskoj to nije uvijek najjednostavniji način kretanja. Iako Hrvatske željeznice povezuju puno gradova, ne postoji povezanost s jugom, na primjer od turističkog Splita do Dubrovnika, najpopularnije hrvatske destinacije. Promet vozom također je ograničen u Istri, turističkom odredištu na sjeveru uspoređivanog s Toscanom zbog brda, vinograda i maslina. Rješenje? Skočite na autobus!

Vozite oprezno (i nemojte pričati na telefon)

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
072 Mirza Husetic 1

Iako će vas autobusi prevesti gdje želite, ako se želite kretati slobodnije, iznajmite auto. Zastupljene su sve veće kompanije i možete ih pronaći u zračnoj luci Zagreb. Ali, gotovo svi Hrvati voze automobile s ručnim mjenjačem pa, ako želite automatik, napomenite to pri unajmljivanju. Također, nemojte voziti i pričati na telefon, to je ilegalno u Hrvatskoj. I iako je čitanje prometnih znakova jednostavno, vožnja nije uvijek. Lokalni vozači običavaju agresivno preticati i iako je pogled na putu od Splita do Dubrovnika nevjerojatan, držite oči na cesti – ograde na nekim zavojima ne izgledaju presigurno. Vozi se na desnoj strani, tako da se oko toga možete opustiti.

Vozite se trajektima i malim brodovima

Ako zamišljate rajska kupanja u kristalno čistim vodama, hrvatski otoci vas dozivaju. Većina stanovnika ima svoje male brodove za putovanje između otoka i kopna i to je najjednostavniji način za putovanja. Također, uobičajeno je putovati trajektima, ali imajte na umu da to ponekad može biti teško isplanirati i da to može biti neučinkovito. Ako vam treba više fleksibilnosti, provjerite možete li pronaći prijevoz manjim brodom, prenosi Index.hr.

Ne hodajte Zidinama s masama

Ako dolazite u Hrvatsku u julu i avgustu, možda ćete morati zaobići neka trendovska mjesta ako želite izbjeći gužve. Na primjer, dubrovačke Zidine su najpopularnija turistička aktivnost u Dubrovniku, ali poslušajte savjet lokalaca – klonite ih se usred dana u ljetnim mjesecima kad gore može biti jako vruće i gužvovito.

Pazite kuda hodate

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ako odlučite ići neutabanim stazama, morate znati da postoje minska polja u istočnoj Slavoniji, Brodsko-posavskoj županiji, oko Karlovca, oko Zadra i oko Plitvica. Očekuje se da će Hrvatska biti slobodna od mina 2019. godine, ali mina nema u turističkim područjima i šanse da će turisti posjetiti neka od navedenih mjesta su jako male. Kako god bilo, ako se krećete u spomenutim područjima, pripazite da ostanete na stazama i pripazite na znakove upozorenja.

Sjetite se sveca zaštitnika

Velik postotak Hrvata su katolici. Pa imajte na umu da svako selo i grad ima svojeg sveca zaštitnika čiji će se dan slaviti procesijama i ceremonijama i vjerojatno neradnim danom. Hrvati su posebno odani Djevici Mariji, koju zovu Gospa. Uz puteve ćete često vidjeti mala svetišta njoj u spomen.

Ne nazivajte zemlju Jugoslavija

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Hrvatska se dugo borila s napadačima i stranim vladama: mađarskom, habsburškom, otomanskom, venecijanskom, srpskom i jugoslavenskom. Država je neovisnost stekla 1991. godine i odmah nakon toga ušla u razorni rat. Sad su Hrvati slobodni, sa zasluženim osjećajem nacionalnog ponosa. Dakle, neka vam ne pada napamet nazivati ih Jugoslavenima.

Pazite na jezik i usporedbe sa Srbima

Lingvisti kažu da je hrvatski jezik gotovo identičan srpskom, osim što Hrvati pišu latinicom, a Srbi ćirilicom. Ipak, uvijek zovite njihov jezik hrvatskim, ne srpsko-hrvatskim, kako ga se nazivalo u prošlosti. Usporedbe s bilo čim srpskim mogu biti osjetljiva tema.

Pazite gdje se kupate u toplesu!

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Mnoge turistkinje kupaju se u toplesu na plažama na sjeveru i centralnom dijelu obale, postoje čak i nudističke plaže koje su posebno ograđene, ali možda ćete morati biti diskretniji na jugu gdje su vrijednosti konzervativnije. A ako se nađete na Vrbniku, morate znati da je to rodno mjesto mnogih hrvatskih biskupa i vrlo religiozna zajednica, pa zadržite odjeću na sebi.

Podijelite članak
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6