Portal 072info

Upozorenje ženama: Ova su jasni znakovi da vaši hormoni “luduju”

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Hormonalni disbalans je uzrok mnogih zdravstvenih problema kod žena. Međutim, žene ga često ne znaju prepoznati. Stoga ljekari otkrivaju koja su to najčešća tri znaka koji upućuju da vaši hormoni “luduju”.

1. Loše spavate
Za ovaj problem često krivimo hranu ili loše raspoloženje tokom dana, ali upravo hormoni mogu biti uzrok česte nesanice ili lošeg sna. Smanjeni nivo estrogena i progesterona remeti pravilan san i budi osobu tokom noći. Nemojte posezati za tabletama za spavanje u tom slučaju jer je to samo privremeno rješenje problema.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

2. Naglo ste se udebljali i ne možete skinuti višak kilograma
Jedete kao i obično, ali primjećujete da, unatoč fizičkoj aktivnosti i vježbanju, ipak nakupljate kilograme? Ovakvo neobjašnjivo debljanje može ukazivati na problem s hormonima štitnjače, ali i disbalans drugih hormona u tijelu. Povezano je i s lošim spavanjem jer tijelo zbog nedostatka sna stvara više kortizola koji pak potiče ćelije tijela da pohranjuju više masnoća.

3. Neredovna mjesečnica
Upravo je to alarm kojeg mnoge žene zanemaruju. Neredovne mjesečnice su očiti znak da nešto ne valja s hormonima u vašem tijelu. Najviše pažnje na to obraćaju žene koje pokušavaju ostati u drugom stanju, dok ostale često zaboravljaju otići kod ginekologa zbog problema s mjesečnicom. Ako se želite osjećati dobro i čuvati zdravlje, svaki problem s mjesečnicom odmah prijavite ginekologu, pogotovo ako su u pitanju neredoviti ciklusi.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)