Uprava ArcelorMittal o problemu grijanja

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Najnoviji kvar na kotlu broj 2 u pogonu Energetika ArcelorMittal Zenica,zbog kojeg je od sinoć obustavljena proizvodnja toplotne energije, trebao bi biti saniran do večeras,najavljeno je na pres konferenciji u direkciji ove kompanije.

Generalni direktor kompanije,Biđu Nair je kazao da se večeras očekuje postepena normalizacija stanja,pri čemu se nastavlja i remont kotla broj 1 kako bi mogao biti u funkciji.

Dodao je da će za remont postrojenja unutar kompanije,koja su pretrpjela štete od ekstremno niskih temperatura i zaleđivanja,trebati 2 do 3 sedmice.

ČITAJ JOŠ:  Nerzuk Ćurak: Evropski muslimani Novi su Jevreji Evrope

Govoreći o projektu nabavke novih kotlova na plin,odnosno mogućem zajedničkom ulaganju sa Gradskom upravom,(Yoint venture) Biđu Nair je ustvrdio da postoji interes ,ali se čeka na konačnu odluku Grada.

Ukupna vrijednost projekta je 46 miliona eura,s tim što je vrijednost postojeće opreme 6 miliona eura. Pregovara se o učešću ino partnera u nivou od 30 posto.Učešće Grada bilo bi 2 do 2,5 miliona eura,odnosno 20 posto.

Ako bi došlo do realizacije projekta,konačna cijena grijanja za građane bila bi bez značajnijih promjena u odnosu na trenutnu u otplatnom periodu do 7 godina,a kasnije bi bila jeftinija.Na pitanje šta će biti u naredne dvije sezone,generalni direktor zeničkog Mittal-a je kazao, da će u tehničkom pogledu biti poduzete sve potrebne aktivnosti kako bi se grijanje grada odvijalo sa što manje problema.

ČITAJ JOŠ:  U Federaciji BiH u doba pandemije odjavljeno više od 43 hiljade radnika

Direktor Sektora proizvodnje,Kemal Alić je kazao da će Mittal,sa ili bez učešća Grada,morati tražiti najpovoljnije rješenje za kompaniju,koja je primorana koristiti toplu paru u proizvodnom procesu.

rtvze.ba

GODISNJICA
MARKETING