Upravljanje projektima odvodnje i prečišćavanja otpadnih voda

Upravljanje projektima odvodnje i prečišćavanja otpadnih voda

rsz_5045d31d4bcce03d9de4f05976219417_xl

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Zeničko-dobojskog kantona. 25.04.ove godine prisustvovali su u Konjicu, sedmom sastanku „Aquasan mreže BiH“, na kome su upoznati sa  informacijama o načinu i mogućnostima apliciranja  za projekte kroz Investicijski okvir za Zapadni Balkan – WBIF. Osim toga, pružena su pojašnjenja  u vezi sa finansijskom i tehničkom pomoći za strateške investicije, posebno u oblasti infrastrukture i energetske efikasnosti.  S obzirom na to da je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Zeničko-dobojskog kantona uključeno  u rad Aqusan mreže od njenog osnivanja i aktivan je učesnik u njenom radu, ovo je bila prilika da  saznaju više o glavnoj temi sastanka u Konjicu a to je: Lokalna i regionalna iskustva u oblasti decentralizacije i upravljanja projektima odvodnje i prečišćavanja otpadnih voda“.

Tokom sastanka razmijenjena su stečena iskustva Aquasan mreže BiH o projektima iz oblasti odvodnje i prečišćavanja otpadnih voda koji se implementiraju na području Zapadnog Balkana i Švicarske, a razgovaralo se i o procedurama i dobrim praksama stranih donatora/ finansijera u toku implementacije projekta u sektoru voda, zaštite okoliša i komunalne infrastrukture. Na sastanku su članovi Aquasan mreže, također izvjestili prisutne sa zaključcima Regionalne mreže znanja za bolje upravljanje otpadnim vodama, održanom prošlog mjeseca u Prištini. Teme su bile: „Status odvodnje i prečišćavanja otpadnih voda na području Kosova, Albanije, Crne Gore i Makedonije“, „Pregled postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u aglomeracijama za manje od 10 000 ES“, „Inicijativa, uloga i osnovni zadaci Regionalne radne grupe u okviru Regionalne mreže znanja za bolje upravljanje otpadnim vodama“ te „Iskustva Švicarske u oblasti decentralizacije i lokalne uprava sa posebnim fokusom na vodu i sanitaciju“. Inače, sastanku u Konjicu prisustvovali su i predstavnici WBIF-a , SIDA-e i kFW-banke, koji su prisutne upoznali o aktivnostima u okviru Investicijskog okvira za Zapadni Balkan na području BiH i o metodologiji apliciranja za projekte u oblasti infrastrukture, okoliša i energetike.

Da podsjetimo, u okviru Projekta dobre uprave u oblasti voda i zaštite okoliša „GOV-WADE“ pokrenuta je uspostava i funkcioniranje neformalne Aquasan mreže BiH, koja kontinuirano radi od decembra 2010. godine. Stručnjaci iz sektora voda i zaštite okoliša u BiH na zajedničkim sastancima razmjenjuju iskustva i unapređuju znanja iz oblasti upravljanja vodama kao i primjeni Zakona o vodama na svim nivoima vlasti. Aktivnosti Aquasan mreže BiH su podržane od strane Švicarske agencije za razvoj i saradnju u BiH, a provodi ih Resursni centar za vode i okoliš ¨Una Consulting¨ iz Bihaća. Na posljednoj radionici koja je održana u decembru 2012. godine, prezentirana je mogućnost uključivanja članova Aquasan mreže BiH u razmjenu iskustava sa regionalnom mrežom na području Kosova, Makedonije, Crne Gore i Albanije.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

POVEZANE OBJAVE