Portal 072info

Upriličen koncert Kamernog simfonijskog orkestra i austrijskih duhača

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
U BNP-u Zenica održan je u subotu 16. maja zajednički koncert Kamernog simfonijskog orkestra i duhačke sekije Simfonijskog orkestra iz Welsa, Austrija.

Orkestar iz Welsa prvi put nastupa u Bosni i Hercegovini, a za ovu priliku pripremili su koncerte u Sarajevu i Zenici.

Radi se o vrhunskim muzičarima koji su pod dirigentskom palicom Waltera Reschenedera izveli djela J. Straussa, Webbera, E. Lutholda i drugih i ponudili zeničkoj publici doživljaj koji bi se mogao opisati i kao reminescencija na godine zajedničke prošlosti.

Kamernom simfonijskom orkestru pripao je prvi dio koncerta i oni su ga iskoristili da uz soliste Larisu Buro, Nikolinu Šušak, Branka Mlikotu i Meliku Buza, a pod  nadahnutim dirigiranjem Tanise Mustafić i Amne Husejnagić pokažu i sugrađanima i Austrijancima da zenički simfoničari mogu prirediti hvala vrijedan koncert.

Uz muzičare iz Gornje Austrije Zenicu su posjetili i gradonačelnik Welsa Dr. Peter Koits sa saradnicima, kao i delegacija Centra austrijsko-bosanskog prijateljstva iz Welsa sa predsjednikom hfz. Senad ef. Podojkom na čelu.

Dva gradonačelnika obratili su se publici prije koncerta, a Husejin Smajlović je izrazio nadu da će i Kamerni simfonijski orkestar imati priliku nastupati u Welsu.

U daljim razgovorima tog dana, već su određeni i mogući termini za nastup naših muzičara na Festivalu kulture u Welsu.Gosti su obišli Muzej grada i Tvrđavu Vranduk i upoznali se sa aktuelnim dešavanjima u Gradu Zenica.
Svi su izgledi da će ovaj koncert biti dobro polazište za naredne projekte razmjene između dva grada.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
rtvze.ba
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME