Portal 072info

Upriličen koncert Kamernog simfonijskog orkestra i austrijskih duhača

U BNP-u Zenica održan je u subotu 16. maja zajednički koncert Kamernog simfonijskog orkestra i duhačke sekije Simfonijskog orkestra iz Welsa, Austrija.

Orkestar iz Welsa prvi put nastupa u Bosni i Hercegovini, a za ovu priliku pripremili su koncerte u Sarajevu i Zenici.

Radi se o vrhunskim muzičarima koji su pod dirigentskom palicom Waltera Reschenedera izveli djela J. Straussa, Webbera, E. Lutholda i drugih i ponudili zeničkoj publici doživljaj koji bi se mogao opisati i kao reminescencija na godine zajedničke prošlosti.

Kamernom simfonijskom orkestru pripao je prvi dio koncerta i oni su ga iskoristili da uz soliste Larisu Buro, Nikolinu Šušak, Branka Mlikotu i Meliku Buza, a pod  nadahnutim dirigiranjem Tanise Mustafić i Amne Husejnagić pokažu i sugrađanima i Austrijancima da zenički simfoničari mogu prirediti hvala vrijedan koncert.

Uz muzičare iz Gornje Austrije Zenicu su posjetili i gradonačelnik Welsa Dr. Peter Koits sa saradnicima, kao i delegacija Centra austrijsko-bosanskog prijateljstva iz Welsa sa predsjednikom hfz. Senad ef. Podojkom na čelu.

Dva gradonačelnika obratili su se publici prije koncerta, a Husejin Smajlović je izrazio nadu da će i Kamerni simfonijski orkestar imati priliku nastupati u Welsu.

U daljim razgovorima tog dana, već su određeni i mogući termini za nastup naših muzičara na Festivalu kulture u Welsu.Gosti su obišli Muzej grada i Tvrđavu Vranduk i upoznali se sa aktuelnim dešavanjima u Gradu Zenica.
Svi su izgledi da će ovaj koncert biti dobro polazište za naredne projekte razmjene između dva grada.

rtvze.ba
Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box