Portal 072info

Upriličena druga samostalna izložba Dade Ruvića “Preživjeti je moguće samo sjećajući se…” (FOTO)

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Povodom 20 godina srebreničkog genocida u Zenici danas je otvorena prva izložba otvorenog tipa u gradu Zenici, na relaciji RK Bosna do Sinagoge na Kamenom mostu, a druga samostalna izložba Dade Ruvića. 

Radi se o izložbi sa ukupno 36 fotografija koje tretiraju na emotivan način tragične događaje u Srebrenici, ali i godinama nakon genocida.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Izložbu je započeo Adnadin Jašarević, direktor Muzeja grada Zenice, a prisutnima su se obratili premijer ZDK Miralem Galijašević, koji je ujedno i otvorio ovu izložbu, kao i sam autor izložbe Reutersov fotoreporter Dado Ruvić.

“Sjećanje na Srebrenicu i genocid koji je počinjen nad stanovništvom Srebrenice nikada se ne smije zaboraviti, a u tome nam je pomogao ovaj put i profesionalni fotograf Dado Ruvić koji je ovog puta uspio kroz fotografije pokazati bar mali dio onoga što porodice žrtava prolaze ovih 20 godina, te je njihova patnja, tuga i bol pokazana kroz Dadine fotografije. Mislim da je ovo jedini način da se sačuva sjećanje na Srebrenicu, a ja mu ovom prilikom čestitam na uspješnoj izložbi te se nadam da će i dalje nastaviti da čuva sjećanje na genocid u BiH prvenstveno”, istakao je premijer ZDK Miralem Galijašević.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Ova izložba ne bi bila moguća bez nekih ljudi koje zaista moram spomenuti. Radi se o Vladi ZDK, općini Zenica, KP Domu Zenica, ALBA Zenica, Muzej grada Zenice i gospodin Adnadinu Jašareviću, te je svako od njih na svoj način potpomogao u ovoj izložbi. Ovo je samo mali dio od nekoliko hiljada fotografija koje sam snimio u periodu od 2009. godine. Moram istaći da će se identična izložba održati 10. jula u Bursi, a 11. jula u Istanbulu u Turskoj, gdje na taj način nećemo dozvoliti da se Srebrenica i genocid zaborave”, istakao je Dado Ruvić.

Nakon otvaranja izložbe od strane premijera Galijaševića, posjetioci su se uputili prema RK Bosna u obilazak fotografija. Napominjemo da će izložba trajati sve do 15. jula 2015. godine.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

[Galleries 587 not found]


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME