Uprkos jasnim zakonskim zabranama: Bosanke prodaju majčinstvo

bebe
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Zakon o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom u Federaciji BiH je jasan – surogat majčinstvo je zabranjeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, u članu 45. navodi se da je „zabranjeno objavom javnog oglasa ili na bilo koji drugi način tražiti ili nuditi uslugu rađanja djeteta za drugog (surogat majčinstvo)“, kao i da je zabranjeno ugovarati ili provoditi biomedicinski potpomognutu oplodnju radi rađanja djeteta za druge osobe i predaje djeteta rođenog nakon biomedicinski potpomognute oplodnje. Također, nikakvi ugovori ni sporazumi u ovom slučaju ne vrijede.

Bračni drugovi

U zakonu entiteta RS navodi se isto, odnosno da je zabranjeno darivanje spolnih ćelija, spolnih tkiva i embriona koje nije obavljeno između bračnih drugova, odnosno vanbračnih partnera.

Majčinstvo - Avaz
Dio oglasa sa stranice „findsurrogatemother.com“. Printscreen

Uprkos tome, na međunarodnoj stranici za surogat majčinstvo „findsurrogatemother.com“ postoje oglasi žena iz BiH, tačnije osam njih. One su iz različitih gradova, a navode se Sarajevo, Tuzla, Banja Luka, Mostar… Na ovoj stranici oni koji traže surogat-majku mogu odabrati čak i rasu, religiju, boju kose i očiju, kao i to jesu li pušači ili ne.

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić kazao nam je da podržava surogat majčinstvo, ali da to treba vidjeti na nivou FBiH.

Haris Vranić - Avaz
Vranić: Treba uključiti stručnjake. Facebook

– Treba uključiti i pravni sektor, jer je to i pravno pitanje. Mi, u svakom slučaju, to podržavamo. Mora biti multidisciplinarni pristup, od pravnika, sociologa, zdravstvenih radnika, stručnjaka iz svih oblasti… Preporučujemo da se krene u tom pravcu – rekao je Vranić.

Iznijeti trudnoću

I ginekolog prim. dr. Kenan Drljević ističe da podržava uvođenje i reguliranje statusa surogat-majki.

– Neko ko ne može da rodi, ne može da se ostvari kao roditelj, uz saglasnost surogat-majke… Treba sve da bude transparentno, da se dokaže puno zdravlje i sposobnost da se trudnoća može iznijeti. Ja sam apsolutno za, jer gotovo 10 do 15 posto parova u BiH je sterilno. To je ogromna populacija koja treba pomoć, nekada i na takav način. Ono što dolazi sa Zapada doći će i kod nas, prije ili kasnije – istakao je dr. Drljević.

Kenan Drljević - Avaz
Prim. dr. Drljević: Doći će i do nas. Društvene mreže

Gledati njihovim očima

– Treba stati na stranu sterilnog para ili žene koja ne može imati potomstvo. Treba s njima razgovarati i onda će oponentima biti puno jasnije i većinom će promijeniti svoje mišljenje i razmisliti o negiranju. Treba gledati očima i dušom tih parova ili žene koji to ne mogu. Mi ginekolozi smo upravo u tim pozicijama, da na poseban način shvatamo traume i sudbine koje su sasvim drugačije od negativnih stavova koji se iznose s drugih strana. To treba dopustiti, dozvoliti i ja to podržavam – naglasio je dr. Drljević.

avaz