Uprkos koronavirusu, odluka o lokalnim izborima do 5. maja

Podijelite vijest

Neupitno je da će Centralna izborna komisija (CIK) BiH, uprkos pandemiji koronavirusa, donijeti odluku o održavanju lokalnih izbora, i to najmanje 150 dana prije predviđenog roka, navodi se u Izbornom zakonu BiH. 

Kako nam je pojašnjeno, uopće nije upitno raspisivanje lokalnih izbora, jer je to zakonska obaveza CIK-a BiH. Dakle, ako se u ovom mjesecu ne usvoje izmjene i dopune Izbornog zakona BiH, izvjesno je da će CIKBiH do 4. maja donijeti odluku o raspisivanju lokalnih izbora koji su planirani za oktobar. 

No, saznajemo da ipak postoji i mogućnost odgađanja raspisivanja izbora, tačnije da se u Izbornom zakonu promijeni samo odredba o obaveznom raspisivanju izbora 150 dana prije predviđenog datuma održavanja. Trenutno bh. Izborni zakon ne prepoznaje odgađanje održavanja, ali ni raspisivanja izbora. 

Inicijativa CIK-a

Na sjednici je prošle sedmice CIK usvojio inicijativu za pokretanje procedure donošenja izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH. 

– A u vezi s usvojenom inicijativom, zadužene su nadležne stručne službe da pripreme relevantan prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona. U ovom trenutku zaista nema smisla špekulirati dok se to ne usaglasi kao jedinstven prijedlog u CIK-u – pojašnjeno je iz CIK-a.

Politički analitičar i bivši član CIK-a Vehid Šehić rekao je za “Avaz” da je raspisivanje izbora zakonska obaveza CIK-a bez obzira na pandemiju koronavirusa.

– I pored raspisanih izbora, do oktobra će se znati hoće li se steći uvjeti i za njihovo održavanje – kazao je Šehić.

Imaju opravdanje

Komentirajući inicijativu CIK-a o izmjenama Izbornog zakona BiH, Šehić kaže da “od toga neće biti ništa”. 

– Nakon što CIK donese odluku o raspisivanju izbora, izmjene Zakona više nisu moguće. Izgubit ćemo i ovu godinu, a za to su najodgovorniji političari koji ovo pitanje razvlače od 2014. godine. Sad imaju opravdanje jer je kriza u državi – poručio je Šehić.

Ustavni sud može donijeti izmjene

Govoreći o izborima u Mostaru, Šehić kaže da postoji jedna novina. 

– Odlukom Evropskog suda za ljudska prava po pitanju Mostara, naloženo je Ustavnom sudu BiH da promijeni Izborni zakon u dijelu koji se tiče Mostara, a ukoliko to ne uradi Parlament BiH. O tome su u proteklom periodu govorili ambasadori u BiH. Dakle, Ustavni sud BiH neće donijeti odluku o održavanju izbora u Mostaru, već će donijeti izmjene Izbornog zakona BiH kad je u pitanju Grad Mostar i tako će se ispuniti uvjeti za održavanje izbora u tom gradu – pojasnio je Šehić.

Avaz.ba


Podijelite vijest