Uprkos krizi i poskupljenjima u BiH: U dva dana tri zahtjeva za izgradnju farmi

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Bosanskohercegovački entitet RS mogao bi dobiti tri nove peradarske farme, i to dvije u Bosanskom Šamcu i jednu u Bijeljini

Kako je objavljeno na stranici Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a, ovoga mjeseca, odnosno u dva dana podnesena su tri zahtjeva za prethodnu procjenu utjecaja na životnu sredinu, objavio je portal agroklub.ba.

Zahtjev za projekt izgradnje farme za tov pilića kapaciteta 30.000 komada po turnusu, na lokaciji Obudovac, u Bosanskom Šamcu, podnio je mještanin ovoga naselja, Ivan Božić. Kako je navedeno u opisu projekta, kapacitet na godišnjem nivou iznosio bi 150.000 komada.

ČITAJ JOŠ:  Država stimuliše firme za obuku radnika, nužno uvesti dvojno obrazovanje

Osim objekta farme, planirana je i gradnja silosa za smještaj hrane. Tov brojlera odvijat će se u zatvorenom objektu pod kontroliranim uvjetima, navodi portal agroklub.ba.

I kompanija “Agreks” iz Donjih Žabara namjerava graditi u Obudovcu. Riječ je o farmi brojlera kapaciteta 34.500 komada po turnusu. Kako je navedeno, činit će je dva ista objekta, uz postojeće na susjednoj parceli. Predviđena je također gradnja dvaju silosa. Tehnologija rada sastoji se od prihvaćanja jednodnevnih pilića i njihova uzgoja u volijerskom sistemu u trajanju 16 – 18 sedmica.

Nakon završetka uzgojnog ciklusa otpremaju se u farme koka nosilica u vlasništvu investitora.

ČITAJ JOŠ:  Direktor Euro-Asfalta Hamed Ramić osuđen na godinu zatvora, firmi oduzeto 616.638 KM

Zahtjeva za prethodnu procjenu utjecaja na životnu sredinu za projekt izgradnje farme za tov pilića uz postojeći objekt, čiji je ukupan kapacitet 70.000 brojlera po turnusu, s pratećim sadržajima i pripadajućom opremom, u Batkovićima, u Bijeljini podnijela je kompanija “Rakić komerc”.

U elaboratu objašnjavaju kako je riječ o dogradnji objekta jer jedan već postoji na ovoj lokaciji, a kapacitet bi trebao biti proširen za 35.000 brojlera po turnusu. Tako bi na trenutnoj lokaciji kompleksa trebala biti ukupno dva objekata za smještaj brojlera.

Oni bi činili jednu proizvodnu cjelinu ukupnog kapaciteta 70.000 brojlera po turnusu.

ČITAJ JOŠ:  Majka mladića iz Zenice neutješna: Do zadnjeg momenta nadala sam se da će mi javiti da mi je sin živ

Peradari upozoravaju na to da je ova grana poljoprivrede u BiH pred najvećim izazovima do sada. Zbog enormno visokih cijena u ovoj poljoprivrednoj proizvodnji, što za posljedicu ima rekordno visoke cijene pilećeg mesa, previsoke za standard bh. građana, postoji bojazan da bi moglo doći i do naglog smanjenja u budućnosti. Ova grana poljoprivrede u BiH neizravno zapošljava oko 25.000 radnika, navodi se u nedavnim analizama. U proračun na osnovi PDV-a peradari uplate oko 50 miliona KM godišnje.

GODISNJICA
MARKETING