Portal 072info

Uprkos lošoj situaciji: Njemački privrednici žele investirati u BiH

Istraživanje Predstavništva njemačke privrede u BiH pokazalo je da bi uprkos lošoj privrednoj situaciji, devet od deset ispitanika opet bi investiralo u našu zemlju.

Ocjena privredne situacije u Bosni i Hercegovini od strane njemačkih i drugih investitora i ove godine je prilično skromna. Ipak, u pogledu na sopstveno poslovanje kompanije su dosta optimistične.

Ovo proizilazi iz rezultata Privrednog istraživanja 2015 koje Predstavništvo njemačke privrede u Bosni i Hercegovini sprovodi svake godine među članovima udruženja Wirtschaftsverein BiH, te drugim kompanijama sa njemačkim i domaćim kapitalom.

Opštu privrednu situaciju u BiH većina ispitanika još uvijek ocjenjuje kao lošom, izgledi za budućnost su međutim manje pesimistični nego u prethodnoj godini.

Kompanije su većinom zadovoljne sopstvenom poslovnom situacijom i očekuju porast prometa, a pola ispitanika je najavilo investicijske planove i otvaranje novih radnih mjesta u 2015.

U kontekstu investicijske klime, bh. radna snaga je ponovo ocijenjena pozitivno, dok velike brige zadaju korupcija i kriminal u zemlji, komplikovana javna uprava, poreski sistem i ustanove te politička i socijalna nestabilnost.

Velika većina ispitanih kompanija Bosnu i Hercegovinu i dalje smatra dobrom lokacijom za poslovanje, a i relativna ocjena u poređenju sa drugim državama je dosta bolja u odnosu na prijašnja ispitivanja.

Također, ispitanici smatraju da bi bilo korisno i bitno sprovesti privredne reforme u administraciji te u oblastima poreskog i radnog prava.

Iako trenutno stanje privrede u BiH 2/3 ispitanika ocjenjuje kao loše, u poređenju sa rezultatima prethodnih godina nazire se optimizam. Opšte izglede za privredu u 2015. u odnosu na prethodnu godinu 22% ispitanika ocjenjuje kao bolje.

U okviru prošlogodišnjeg istraživanja, samo 3% kompanija je očekivalo poboljšanje opšte privredne situacije.

Kada je riječ o razvoju situacije u spostvenoj branši, 38% učesnika u istraživanju očekuje poboljšanje u odnosu na prethodnu godinu, što je procentualno najbolji rezultat od 2009. god. Skoro duplo više ispitanika u odnosu na prethodnu godinu sopstvenu poslovnu situaciju ocjenjuje kao dobru (34% u odn na 18% prošle godine). 64% kompanija u tekućoj godini očekuje poboljšanje poslovnog razvoja u odnosu na prethodnu godinu.

Ove pozitivne ocjene se reflektuju i na očekivani trend zapošljavanja kao i na planirane investicije. Tako 52% kompanija koje su učestvovale u istraživanju planira otvoriti nova radna mjesta.

I ovo je najviši procenat od 2009. god. Poređenja radi, u prošlogodišnjem istraživanju 34% ispitanika je očekivalo povećanje broja uposlenika, dok je ta cifra u 2013. god. iznosila 28%. Svaka druga kompanija koja je učestvovala u istraživanju planira povećati investicije u odnosu na prethodnu godinu, dok 38% kompanija ne računa s promjenama.

Istraživanje je pokazalo i da je izvoz od velikog značaja za kompanije, pa tako 40% ispitanika računa sa povećanjem izvoznih aktivnosti u 2015. god. Pritom je signifikantno da 88% svih ispitanika izlazak na njemačko tržište smatra bitnim ili izuzetno bitnim.
Skoro svi učesnici u istraživanju (98%) proces približavanja Evropskoj uniji smatraju važnim ili veoma važnim.

Može se zaključiti da kompanije od procesa integracije BiH u EU očekuju bolji pristup stranim tržištima, a prije svega i poboljšanje okvirnih uslova za poslovanje u BiH. Nedostaci koje su ispitanici za BiH kao lokaciju za ulaganje naveli su: nedostatak političke i pravne sigurnosti, komplikovana administracija, stagnacija reformi, poreski i drugi nameti, postojanje korupcije te obrazovni sistem. Kao posebne prednosti istaknuti su povoljan geografski položaj za investitore, radna snaga te prirodni resursi.

Nezavisne

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box