Portal 072info

Uprkos novoj okolinskoj dozvoli Arcelor Mitala: Zagađenje zraka u Zenici i dalje prisutno

Ključna uloga integralne okolinske dozvole koju je u aprilu dobila Kompanija Aercelor Mittal iz Zenice od Federalnog ministarstva okoliša i turizma, bila je smanjenje zagađenja u ovom gradu, naročito područjima oko Željezare, a što se prema riječima Samira Lemeša iz Eko Foruma Zenica nije dogodilo. On dodaje da Federalna inspekcija ne radi svoj posao, a u Federalnoj upravi za inspekcijske poslove opet kažu da itekako rade svoj posao i kontroliraju provođenje mjera iz okolinske dozvole.

-Mi smo tražili od Federalne uprave za inspekcijske poslove informaciju koliko je realizirano aktivnosti iz Okolinske dozvole, jer su u novoj dozvoli sad zadati rokovi. Od donošenja je proteklo šest mjeseci i dobili smo informacije da skoro ništa nije urađeno. Znači, od dobijanja dozvole, do danas nije bilo nikakvih aktivnosti koje bi smanjile zagađenje. Ono što nas najviše zabrinjava, kada se izdavala dozvola, ispostavilo se da mjerenja na dimnjaku Koksare nisu rađena prema standardu, i mi do danas nemamo relevantne podatke o stepenu zagađenja. Ključni projekti koji su skupi, a koji su trebali biti završeni u roku od šest mjeseci još nisu započeti. Sve stoji kao i prije godinu, dvije, pet. Zagađenje je isto, industrijska deponija radi bez dozvole, inspekcija za šest mjeseci nije naplatila niti jednu marku kaznu – tvrdi Lemeš.

Zatražili smo i pojašnjenje i u Federalnoj upravi za inspekcijske poslove.

-Kontinuiran je inspekcijski nadzor u privrednom subjektu Arcelor Mittal Zenica. Dakle, od 3. aprila ove godine bilo je šest inspekcijskih nadzora. Između ostalog, bio je i nadzor u Departmentu visoka peć, te urađen zapisnik u kojem je konstatovan prekršaj da je došlo do progresije rasta broja povećanja emisija u zrak iz pogona visoka peć. Na osnovu toga je operatoru naloženo da izradi procedure za održavanje pogona i postrojenja u skladu s postojećim stanjem pogona visoke peći, te uradi generalni remont. U protekom periodu, pored Inspekcije zaštite okoliša, Federalna uprava za inspekcijske poslove je u kompaniji Arcelor Mittal imala inspekcijski nadzor iz oblasti vodne inspekcije, zaštite na radu, inspekcije rada, te posuda pod pritiskom, a u okviru kojih su također izrečene brojne mjere o otklanjanju nedostataka, te prekršajnih naloga sa finansijskom sankcijom – rečeno nam je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Razgovarali smo i sa Harunom Drljevićem, ljekarom iz Zenice koji upozorava da nema smanjenja zagađenja.

-Mi sada ulazimo u jedan negativan meteorološki period. S obzirom da je Zenica kotlina, ruža vjetrova je takva da se formira jedna vrsta kape nad samim gradom. Ona onemogućava ventilaciju grada. Sada će doći do porasta koncentracije polutanata. U Zenici polutante ne čine samo krupne čestice prašine, sumpor dioksida kao u Sarajevu, već mi imamo i organske otrove. Svjetska zdravstvena organizacija je davno dokazala da oni izazivaju metabolična oboljenja. Mi smo dugo vjerovali da će nas okolinske dozvole zaštiti od zagađenja, međutim to nije slučaj. Sigurno je da ćemo mi Zeničani ovo platiti svojim zdravljem i zdravljem svoje djece. Na nivou godišnjih izvještaja koje daje Kantonalni zavod za javno zdravstvo, evidentan je porast degenerativnih, hroničnih oboljenja i svih drugih koji su direktno ili indirektno vezani za polutante. U ovom periodu najviše su usljed zagađenja ugrožena djeca, koja nemaju zreo imuni sistem, hronični bolesnici (čiji je organizam već oštećen sa dijabetesom, oboljenjem srca), plućni bolesnici koji sada ne mogu ni otvoriti prozor i trudnice – upozorio je Drljević

Faktor.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box