Uprkos otvaranju kafića i restorana ugostiteljski radnici prijavljuju se na biro

Uprkos otvaranju kafića i restorana ugostiteljski radnici prijavljuju se na biro

Iako su od 12. aprila u Kantonu Sarajevo ublažene epidemiološke mjere poduzete u svrhu borbe protiv širenja zaraze koronavirusa, najprije su otvorene bašte kafića i restorana, nešto kasnije i sami objekti, ugostiteljski radnici i dalje ostaju bez posla.

– U protekle tri sedmice 72 osobe ugostiteljske struke prijavilo se na evidenciju nezaposlenih. Istovremeno, sa evdencije je odjavljeno 58 ljudi ove profesije – rečeno nam je u Javnoj ustanovi Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo.

Krajem marta, u danima kada je treći val pandemije išao ka svom vrhuncu, iz ugostiteljskih udruženja smo dobili sljedeće podatke.

– Ono što znam jeste da je više od pola radnika poslano na biro – rekao nam je Amar Trbović, potpredsjednik Udruženja ugostitelja KS.

U Službi za zapošljavanje KS nam je saopćeno da je krajem marta i početkom aprila registrovano više od 200 otpuštenih radnika iz ugostiteljstva.

Sve ovo ne treba čuditi jer je i nakon popuštanja mjera određen broj ugostiteljskih objekata i dalje zatvoren, u šta smo se uvjerili šetajući ulicama Sarajeva.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS