AUTOR: P.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti

Hendikep paralize ruku, Demir iz Burse je pobijedio ustrajnim vježabanjem pisanja i crtanja stopalima, čime privlači veliku pažnju i izaziva divljenje svih prolaznika ulicom u kojoj crta i prodaje svoje radove.

Uprkos spastičkoj cerebranoj paralizi, dvadesetdevetogodišnji Serhat Demir svoju porodicu izdržava prodajući crteže koje crta nogama i pišući poeziju, piše Anadolu Agency (AA).

Jakom voljom za život i odlučnošću, ovaj hrabri mladić iz Burse već je objavio i jednu zbirku poezije, a pritom i piše tekstove za pjesme i sanja dan kada će neka od popularnih turskih zvijezda izvesti neku od njegovih pjesama.

Hendikep paralize ruku, Serhat je pobijedio ustrajnim vježabanjem pisanja i crtanja stopalima, čime privlači veliku pažnju i izaziva divljenje svih prolaznika ulicom u kojoj crta i prodaje svoje radove.

Serhat koji pohađa i srednju školu, uz pomoć svog amidžića Mustafe Demira svoje radove prodaje u ulici ispred Orhan džamije u Bursi. Cijene njegovih radova su od 10 do 20 eura, zavisno od vremena koje provede crtajući neki rad.

O ovom mladiću i njegovoj borbi za život ponajbolje govori i natpis koji drži pored svojih crteža, a na kojem piše “Slike su na prodaju, alli ne primam milostinju”.

U razgovoru sa novinarom AA, Demir je kazao da živi sa roditeljima i dva starija brata, a da stopalima crta i piše od svoje rane mladosti.

“Već 20 godina crtam. Crtanje sam zavolio uz svog brata, koji također crta. Mnogo crtam i to radim kao posao od kojeg zarađujem za život”, kazao je Demir.

Ističući da je već objavio jednu zbirku poezije i da ima napisanih oko 700 tekstova pjesama, Demir je kazao da mu je največi san da upozna popularnog turskog pjevača Mustafu Sandala i da neko od poznatih pjevača pjeva njegovu pjesmu.

“„Imam mnogo lijepih tekstova. Slao sam ih mnogim pjevačima, ali se nisu oglasili. Nemam san da postanem poznat slikar. Moj san je da poznati pjevaju moje tekstove. Pišem tekstove koje bi mogli pjevati i Sandal, Tarkan, Ismail YK i pjevači skoro svih žanrova muzike”, tvrdi Demir.

Arzu Hizacioglu je kupila jedan Demorov crtež i kazala da prvi put vidi da neko crta nogama.

“Znam da postoje oni koji pišu stopalima, ali prvi put vidim slikara. Ganuo me ovaj prizor i kupila sam sliku koju ću držati na zidu u kući kako bi se stalno podsjećala da se upornošću može postići sve”, kazala je Hizarcioglu.

Agencija Anadolija