Uprkos rastu broja oboljelih, Švedska ne odustaje od blagih mjera

Podijelite vijest

Prema zvaničnim podacima objavljenima danas, u Švedskoj, koja se odlučila za blaži pristup u borbi protiv epidemije, koronavirusom je zaraženo više od 10.000 osoba, uz veliku smrtnost među oboljelima.

Ukupno 887 osoba u Švedskoj, zemlji s oko 10,3 miliona stanovnika, umrlo je od koronavirusa. Prema podacima sveučilišta “Johns Hopkins”, zaraza je potvrđena kod 10.151 osobe.

Za razliku od drugih evropskih zemalja, izuzev Bjelorusije, švedske vlasti nisu uvodile restriktivne mjere za suzbijanje epidemije. 

ČITAJ JOŠ:  Čelnik WHO-a: Kraj pandemije se nazire, ali nije tako blizu

Tako su u Švedskoj otvoreni restorani i kafići, dok škole i vrtići rade, a dopuštena su javna okupljanja do 50 osoba. 

U susjednoj Danskoj, koja ima oko 5,8 miliona stanovnika, koronavirus je potvrđen kod 6.000 osoba, uz 260 smrtnih slučajeva.  Još oko 200 osoba zaraženo je na Farskim otocima i Grenlandu koji su dio Kraljevine Danske. 

Koronavirus je potvrđen kod oko 6.300 osoba u Norveškoj, zemlji s 5,4 miliona stanovnika, a 114 je osoba umrlo.  U Finskoj, koja ima oko 5,5 milijuna stanovnika, potvrđeno je oko 2600 slučajeva zaraze te 42 smrtna slučaja. 

ČITAJ JOŠ:  Prof. dr. Sinanović: Osobe koje su imale COVID-19 u većem riziku od ...

Na Islandu, koji je proporcionalno proveo najviše testiranja, koronavirus je potvrđen kod 1.700 osoba, a umrlo ih je 19.

Avaz


Podijelite vijest