Portal 072info

Uprkos rastućem broju zaraženih koronavirusom Švedska popušta mjere koje je donijela ranije

Screenshot 3 1149
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Švedska bilježi porast broja zaraženih koronavirusom, a broj smrtnih slučajeva u odnosu na broj stanovnika u državi je jedan od najvećih u Evropi. Međutim, oni ublažavaju donesene mjere i razmatraju kako da donesu ciljane, a ne opće restrikcije.

Iako u ovoj državi broj novozaraženih raste, oni ostaju odani svom pristupu – ne planiraju zatvoriti državu kao ni uvoditi stroge mjere. Naprotiv, ukidaju neke mjere koje su donijeli još u martu kao što je posebna preporuka za izolaciju starijih od 70 godina i drugih rizičnih skupina.

Okupljanja na kulturnim i sportskim događajima dozvoljena su sada i do 300 ljudi, dok je ranije maksimalan broj na javnim okupljanjima bio 50, piše France 24.

Ova nordijska zemlja je i dalje jedna od rijetkih koja ne preporučuje nošenje maski, a razlog tome je što, kako kažu, maske stvaraju lažni osjećaj sigurnosti i na taj način podrivaju napore da se održi fizička distanca što smatraju najznačajnijom mjerom.

Njihova vlast sada nastoji da prilagodi svoj pristup restrikcijama uvođenjem ciljanih mjera. Stoga su stroge odluke donesene za Uppsalu, grad koji je nakon povratka studenata postao veliko žarište koronavirusa.

U prijestolnici Stockholmu svakodnevni život se odvija skoro kao i prije pandemije. Sve vrijeme su bili otvoreni ugostiteljski objekti i trgovine i niko ne nosi maske. Međutim, jedno istraživanje je pokazalo da se 80 posto Šveđana pridržava preporuka koje su dali stručnjaci i to je ključ uspjeha.

U javnosti postoje brojne kritike njihovog modela borbe protiv pandemije jer je u početku broj preminulih u Švedskoj bio veći nego u drugim evropskim zemljama. No, Šveđani poštuju donesena pravila i preporuku fizičke distance. Zbog toga, njihov model ne bi uspio u mnogim drugim zemljama gdje ne postoji visok nivo odgovornosti.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Klix


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
  • 3
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Otkriven lijek koji u roku od 24 sata sprječava širenje koronavirusa

Portal 072info

Liječnik iz Hrvatske o zarazi koronom: Ovakav tok bolesti nismo vidjeli

Portal 072info

I “pokusni kunići“ kad zatreba: Kako u BiH provode ispitivanje lijekova Favira i Avigan

Portal 072info
REKLAMA
KRAJ REKLAME