Uprkos stabilnom ekonomskom rastu, u BiH u 2017. otvoreno malo radnih mjesta

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Redovitom ekonomskom izvješću Svjetske banke (WB) za zapadni Balkan, koji je objavljen danas, navedeno je da u Bosni i Hercegovini u 2017. godini, i pored stabilnog ekonomskog rasta, otvoren skroman broj novih radnih mjesta, piše Večernji list BiH. Međutim, u tom izvješću korišten je pogrešan podatak za broj zaposlenih u referentnom razdoblju.

Naknadne korekcije

Direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH Muamer Bandić istaknuo je da je Bosna i Hercegovina zabilježila rast zaposlenosti za više od 43.000 osoba u odnosu na razdoblje prije ekonomske krize te da se izvješće Svjetske banke ne zasniva na točnim podacima. Prema Bandićevim riječima, u 12. redovitom ekonomskom izvješću za zapadni Balkan Svjetske banke pogreškom je korišten pogrešan podatak za broj zaposlenih u referentnom razdoblju.

Tako je u izvješću navedeno da je broj zaposlenih u lipnju 2008. u BiH iznosio 775.228 osoba, a točan podatak je 704.597 osoba. Iz Agencije navode da je do pogreške došlo jer su autori izvješća koristili službeno priopćenje Agencije za statistiku BiH iz lipnja 2008., a podatak u tom priopćenju je bio pogrešan. Već u slijedećem mjesecu Agencija za statistiku BiH je objavila ispravak navedenog broja, što je moguće provjeriti na njihovoj internetskoj stranici. Korekciju je zabilježila i Agencija za rad i zapošljavanje BiH te je objavila u redovitom godišnjem Biltenu, što je također moguće provjeriti na internetskoj stranici. “Zbog te pogreške jedan od rezultata izvješća bio je da jedino Bosna i Hercegovina od svih država zapadnog Balkana u lipnju 2017. ima manji broj zaposlenih nego što je imala prije ekonomske krize u lipnju 2008. Zbog toga još jednom objašnjavamo da je riječ o korištenju netočnog podatka te naglašavamo ispravan podatak da je Bosna i Hercegovina u lipnju 2017. imala 43.162 zaposlena više u odnosu na lipanj 2008.”, priopćeno je iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Međutim, Hasan Zolić, demograf i nekadašnji direktor Zavoda za statistiku BiH izražava neke sumnje kada su u pitanju tvrdnje iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH. Prema njegovim riječima, Agencija za statistiku BiH dobiva podatke od gospodarskih subjekata i na temelju te evidencije izbacuju se podaci o broju zaposlenih.

Entitetske statistike

Svjetska banka nije baš naivna institucija, tvrdi Zolić te dodaje kako je problem broj onih koji su skinuti s evidencija zaposlenih. Poznato je da je nemali broj ljudi u posljednje vrijeme napustio BiH i otišao na rad vani. Koliko je njih skinuto s evidencije teško je dokučiti, a kod nas je poznato da građani ne mare za prijavljivanjem promjena, posebno kada su u pitanju promjene mjesta boravka, ističe Zolić. On isto tako ističe da su statističke pogreške moguće, ali da nove metodologije nameću malo drukčiju sliku prikupljanja podataka. Te metodologije zasnivaju se na anketama, ali se ipak na kraju godine može steći neka realna slika.

Primjerice, po zapadnim uzusima zaposlena je i ona osoba koja u tjednu radi 24 sata, to su međunarodni standardi, ističe Zolić te dodaje da je kod nas još uvijek stari socijalistički sustav da je zaposlen samo onaj koji radi cijeli radni tjedan. Što se pak tiče odgovornosti, ona je sadržana u metodološkom dokumentu strukturne poslovne statistike prema kojem su entitetske statistike odgovorne za provođenje istraživanja (prikupljanje podataka, kontrolu, uređivanje) prema zajedničkom planu aktivnosti za istraživanje, kao i za proizvodnju i publiciranje rezultata za razinu entiteta.

Vecernji list