5 21


AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Grupa organizacija za zaštitu prava djece u BiH, koju čine Save the Children, World Vision BiH, SOS Dječija sela, Hope and Homes for Children i Mreža Snažniji glas za djecu, apeluju na Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, kao i nadležne krizne štabove, da razmotre otvaranje obrazovnih institucija u punom kapacitetu, uz poštivanje svih epidemioloških mjera i školskih protokola.

U pismu se navodi da kvalitet obrazovanja nastavlja biti tiha žrtva pandemije.

– lako djeca nisu među primarnim žrtvama same pandemije, ona su najviše pogođena njenim socio-ekonomskim implikacijama. Kontinuitet i kvalitet obrazovanja je narušen i ostavlja dio djece van školskog sistema. Što su duže van nje, djecu je teže vratiti u školu, pogotovo djecu koja su najranjivija – navodi se, između ostalog, u pismu Grupe organizacija za zaštitu prava djece u BiH.
Opravdan razlog

Posebno je izražena zabrinutost zbog restriktivnih mjera koje utječu na kvalitet obrazovanja u Kantonu Sarajevo.

– Iako smo zabrinuti zbog uticaja različitih restriktivnih mjera na kvalitet obrazovanja djece širom BiH, posebno nas brine situacija u Kantonu Sarajevo. Konkretno u Kantonu Sarajevo, u situaciji gdje epidemiološke mjere nadležnih organa dopuštaju rad svih privrednih subjekata, javnog prijevoza, predškolskih ustanova, sportskih škola, pa i osnovnih i srednjih škola u djelimičnom kapacitetu, smatramo da ne postoji opravdan razlog da se ne uvede recipročna mjera i za starije razrede osnovne škole, kao i za sve razrede srednje škole – navodi se u apelu upućenom nadležnim institucijama.

Različiti izazovi

Dodaje se da u doba krize, kao i u redovnim okolnostima, „pristup kvalitetnom obrazovanju za svako dijete mora ostati naš glavni prioritet“.

Apel je, kako se navodi, argumentiran nalazima istraživanja koje su tokom pandemije provele organizacije Save the Children, World Vision BiH i UNICEF „čiji rezultati ukazuju na negativne posljedice koje izostanak iz školskih klupa ostavlja po djevojčice i dječake širom svijeta“.

U pismu apela upućenom nadležnima, navodi se da, kao i sve ostale zemlje u svijetu, BiH i druge države u regionu nastavlja borbu protiv virusa COVID-19, te se suočava s različitim izazovima, od preopterećenih zdravstvenih sistema do rastuće ekonomske krize.