Uputstvo o organizaciji vjerskih aktivnosti: druga džuma-namaz u 14:00 u četiri gradske džamije

Usljed povećanja broja zaraženih virusom COVID-19, a u cilju zaštite našeg zdravlja i zdravlja rizičnih kategorija, molimo vas da se pridržavate navedenih uputstava prilikom posjete džamijama te da po njima postupate:

– Obavezno pridržavanje važećih epidemiloških mjera: fizička distanca, nošenje maske preko usta i nosa, dezinfekcija ruku pri ulasku i izlasku iz džamija. Voditi računa da se pri ulasku i izlasku iz džamija ne formiraju veće grupe.

– S ciljem rasterećenja broja džematlija na džuma-namazima, pored redovnog termina u 12:00 h, džuma-namaz će se klanjati i u drugom terminu u 14:00 h, u sljedećim džamijama: Ensar džamija u Babinoj Rijeci, Bijela džamija u Radakovu, džamija džemata Bilino Polje i Kočevska džamija.

– Džuma namaz će se klanjati bez klanjanja sunneta i to na način da se odmah poslije proučenog ezana uči hutba a poslije klanjanja farza džuma-namaza proučit će se dova.

– Apelujemo na djecu mlađu od 10 godina, kao i na starije džematlije i džematlije koje pripadaju rizičnim skupinama da ne prisustvuju džuma i dnevnim namazima te da namaze obavljaju u svojim kućama. Svi oni koji imaju respiratorne ili simptome prehlade i gripe, obavezni su namaze obavljati u svojim kućama.

– Apelujemo da dženaza-namazu prisustvuje ograničeni broj osoba sukladno mjerama državnih organa.

Koristimo priliku da se još jednom zahvalimo svim odgovorim džematlija koji se pridržavaju propisanih mjera uz dovu Uzvišenom Allahu da nas zaštiti iskušenja i bolesti.

Medžlis Islamske zajednice Zenica

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE