Portal 072info

Urednik BBC-a priznao da je podržao srpske laži kojima je negirano postojanje logora za Bošnjake

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

John Simpson, BBC-jev urednik vijesti iz svijeta, prvi put je priznao da mu je žao što je svjedočio protiv kolega koji su bili lažno optuženi da su izmislili izvještaje o prijedorskim logorima smrti u ratu u Bosni i Hercegovini.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

U komentaru, koji je danas objavio Observer, ovaj nagrađivani novinar piše kako žali što je bio uključen u proces u kojem je sad već ugašeni magazin Living Marxism bio tužen jer je oklevetao ekipu ITN-a i Eda Vulliamyja – tada novinara Guardiana – da su izmislili priču o prijedorskim koncentracionim logorima.
U komentaru Deichmanna iz 1997, iza kojeg je stajala sprska propaganda, pisalo je kako poznata slika Fikreta Alića, mršavog bh. muslimana koji stoji, bez majice, iza bodljikave žice u logoru Trnopolje – lažna, podsjeća danas Guardian. Deichmann je tvrdio kako nije bilo bodljikave žice u Trnopolju, koje je bilo izbjeglički centar, a ne logor, a da je žica, zapravo, stajala oko ekipe ITN-a koji su snimali iz ograđenog područja.
Reporteri ITN-a, pisao je on, “namjerno su dali lažnu sliku i kada su svjetski mediji protumačili sliku kao slike dokaza o srpskim logorima smrti, nisu se potrudili to ispraviti”.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Living Marxism tada je imao veliku podršku, i to od strane književnika Fay Weldon, Williama Boyda, Doris Lessing, te novinara Auberona Waugha, Harolda Evansa, Georga Waldena i Simpsona, koji su na sudu svjedočili u njihovu korist. Sud je odbacio njihova svjedočenja kao ‘glasine’, i ustanovio da je ekipa ITN-a, u kojoj su bili Penny Marshall i Ian Williams, oklevetana.
Osvrnuvši se na novu knjigu Vulliamyja o ratu u BiH: “Rat je mrtav, živio rat – Bosna: Prebrojavanje”, Simpson je poručio kako je ono što se dešavalo u Trnopolju i Omarskoj, te tokom opsade Sarajevo, bilo ‘čisto zlo’.
Dodao je:

“Vulliamijev prikaz onoga što se desilo u kampu je neupitan: sada mi je žao što sam podržao onaj mali magazin. Tada mi se činilo da velike, dobro finansirane organizacije ne bi smjele raditi na tome da ugase male biznise: ali danas mi je jasno da je bila riječ o puno većim i ozbiljnijim pitanjima.”

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Screenshot_132


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME