ED40C365 624E 41EA 95AE 7BFD09605931
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 14, 2021 @ 19:15
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
FIXGEHALT

Medžlis Islamske zajednice Žepče jučer je uručio 44 stipendije iz Fonda za stipendiranje nadarenih i socijalno-ugroženih učenika i studenata s područja ovog medžlisa. Na svečanosti 23. dodjele stipendija u čaršijskoj Ferhat-pašinoj džamiji u Žepču uručeno je 31.000 KM.

NER FIT

Dodjeli stipendija prisustvovali su muftija zenički, hfz. dr. Mevludin-ef. Dizdarević, glavni imam MIZ Žepče Džafer-ef. Gračić, članovi i predsjednik Izvršnog odbora (IO) MIZ Žepče Edin Šišić, te većina imama ovog medžlisa.

Fond za stipendiranje nadarenih i socijalno-ugroženih učenika i studenata pri Medžlisu Islamske zajednice Žepče djeluje od 1999. godine, a tokom 22 godine iz ovog fonda stipendiran je 721 učenik i student, s ukupnih 395.489 KM. Iako se radi o jednom od manjih medžlisa, uspješno stipendira 478 srednjoškolaca i 243 studenta. Stipendije se dodjeljuju prema Pravilniku za stipendiranje učenika i studenata. Uz jučer uručene stipendije, ukupan broj korisnika Fonda porastao je na 765, a iznos na 426.000 KM.

Današnja svečanost posvjedočuje opredjeljenje Islamske zajednice da studentima i učenicima olakša njihovo školovanje i tako pokaže da vrednujemo znanje, trud i rad naših učenika i učenica, te da umrežavanjem onih koji žele da pomognu s onima kojima je pomoć potrebna doprinosimo kvalitetu života u društvu“, kazao je muftija Mevludin ef. Dizdarević.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Allah dž.š. hoće da se mjerimo isključivo prema onome što ovisi od nas, što je rezultat našeg truda, a to je, prije i iznad svega, znanje. Društvo i zajednica ulažu u vas, i na taj način pokazuje da nam je stalo do vašeg uspjeha. Hvala, naravno, Allahu, ali hvala i svim onima koji su barem malo doprinijeli tom uspjehu, jer u svačijem uspjehu ima nečiji doprinos“, istakao je Dizdarević.

Sredstva za ovaj Fond se prikupljaju najvećim dijelom putem sergija u žepačkim džematima, svakog drugog petka u mjesecu, a dijelom i putem donacija pojedinaca i ustanova. Ove godine su stipendije dodijeljene za 19 studenata i 25 učenika srednjih škola. Stipendije će biti isplaćivane kroz četiri rate, a godišnja studentska stipendija iznosi 900 KM, dok srednjoškolska iznosi 400 KM.

Medžlis Islamske zajednice Žepče stipendira učenike i studente koji zadovoljavaju kriterije tokom cijelog svog školovanja, tako da je njih 60 posto stipendirano u kontinuitetu od srednje škole, a potom i na fakultetu“, kazao je glavni imam MIZ Žepče Džafer-ef. Gračić

LIDER