Portal 072info

USKOK otvorio istragu zbog obnove kuća: Zemljotres u Hrvatskoj otkrio veliku aferu

Screenshot 4 1199
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Razorni zemljotres koji je pogodio Petrinju i Glinu pokazao je jednu od najvećih afera u Hrvatskoj – sumnjivu državnu obnovu kuća nakon rata. Sada je i USKOK zbog toga pokrenuo istragu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

U zemljotresu su se srušili mnogi stariji objekti, ali i one kuće koje je država obnovila nakon rata, odnosno nakon 1995. Ruševine tih kuća pokazale su potencijalni kriminal izvođača radova i onih koji su bili zaduženi za obnovu, a zemljotres je osim posla za hitne službe, čini se, napravio posao i za institucije gonjenja.

Ispočetka su se građani pitali kako je moguće da kuće stare dvadesetak godina budu potpuno porušene, međutim mnogima je bilo jasnije kada su kasnije pogledali ruševine i vidjeli da mnogim kućama nedostaje velika količina armature.

Župan Ivo Žinić, koji je i trenutno na čelu Sisačko-moslovačke županije, je bio zadužen za obnovu tog područja 1995. godine. O njegovoj potencijalnoj krivici političari nisu željeli govoriti, no poručili su da će odgovornost za ovakvo građenje biti zatražena.

“Bit će istrage o obnavljanju kuća nakon rata, koje su se urušile u potresu”, izjavio je ministar graditeljstva Darko Horvat.

Ured za suzbijanje korupcije i ogrganiziranog kriminala (USKOK) je pokrenuo istragu o navodima da je bilo pronevjera materijala tokom poslijeratne obnove objekata, odnosno od policije su zatražili hitno provođenje istrage kako bi se utvrdilo da li je bilo nezakonitih radnji iz domena njihovog fokusa, pišu hrvatski mediji.

Sada će biti potrebno utvrditi koliko se u izvođenju radova držalo projekata, kao i kako se to nadziralo. Stručnjaci su istaknuli da, prema onome što vide na fotografijama, nije građeno po pravilima struke.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 5
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME