Screenshot 1 71
AUTOR: H.D.
DATUM: lis 16, 2021 @ 22:30
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti

Talibanska vlada u Afganistanu uskoro će uputiti saopćenje o dopuštanju djevojčicama da pohađaju srednje škole u cijeloj zemlji. 

Omar Abdi, zamjenik generalnog direktora Dječijeg fonda Ujedinjenih nacija (UNICEF), koji je prošle sedmice posjetio Kabul, glavni grad Afganistana, u obraćanju novinarima u sjedištu UN-a u New Yorku kazao jeda su talibani u pet od 34 provincije u zemlji dozvolili djevojčicama da pohađaju srednju školu.

Kako je rekao, talibani su dozvolili djevojčicama da pohađaju srednju školu u provincijama Balkh, Jowzjan, Samangan, Kunduz i Uruzganu, .javlja Anadolu Agency (AA).

Istakao je da mu je talibanski ministar obrazovanja rekao da rade na “okviru” koji bi omogućio svim djevojčicama da nastave školovanje nakon šestog razreda, te da će to biti objavljeno za “jedan do dva mjeseca”.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Abdi je kazao da su milioni djevojaka izostavljeni iz procesa obrazovanja.

Dodao je da je na svakom sastanku vršio pritisak na talibane da “dozvole djevojčicama da nastave školovanje”.

Naglasio je da je u posljednje dvije decenije skoro 10 miliona djece na svim nivoima, uključujući četiri miliona djevojčica, nastavilo školovanje, te da se u posljednjoj deceniji broj škola povećao sa 6.000 na 18.000.

Kako je kazao, 4,2 miliona afganistanske djece, uključujući 2,6 miliona djevojčica, ne ide u školu uprkos trenutnom napretku.

-Postignuća u obrazovanju u posljednje dvije decenije treba dodatno ojačati – rekao je Abdi.

LIDER