Uskoro će napuniti 92 godine: Hadžiji Abdulahu Šećkanoviću iz Lipnice pandemija uskratila dugogodišni ritual

U okviru programa obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Herecegvoine u srijedu 3. marta 2021. godine upriličena je posjeta jednom od najstarijih džematlija na području Medžlisa Tuzla.

Glavni imam hafiz Ahmed-ef. Huskanović i Amir-ef. Saletović imam u džematu Lipnica posjetili su hadžiju Abdulaha Šećkanovića.

Hadžija je džematlija u tuzlanskom džematu Lipnica, a uskoro će napuniti 92 godine. Svoj radni vijek je proveo kao jamski radnik, a penzionisan je 1984. godine.

Od prestanka agresije na našu domovinu hadžija Abdulah je praktikovao svakog dana redovnom autobuskom linijom doći do grada, klanjati podne-namaz u Čaršijskoj džamiji, popiti kahvu i potom se vratiti kući. I tako svakog dana. U vrijeme ramazana njegova praksa bi bila ista, klanjao bi podne-namaz, pratio tuzlanske hafiske mukabele i potom bi se vratio kući.

Pandemija korona virusom je omela taj njegov raspored u posljednje vrijeme, ali su njegovi dani i danas ispunjeni lijepim aktivnostima. Svakog dana hadžija dan započinje učenjem jednog džuza Kur’ana tako da svakog mjeseca predaje hatmu i svoje dane oplemenjuje najljepšom nam Objavom. Njegov vid je toliko dobar da čita bez naočala.

Hadžija Abdulah nema većih zdravstvenih poteškoća. Živi sa sinom i snahom, a ima petero djece koju je školovao i podigao od svoje plate jamskog radnika. I njegova djeca su dočekala penzionerske dane.

Glavni imam Huskanović i imam Saletović uživali su u ugodnom razgovoru sa hadžijom, evocirajući lijepa sjećanja koje hadžija pamti i koje je rado podijelio s njima.

Hadžija Šećkanović je iskazao radost i zahvalnost gostima koji su ga posjetili.

Glavni imam Huskanović je hadžiji uručio prigodnu hediju te mu zaželio dobro zdravlje, objavio je Medžlis Islamske zajednice Tuzla.