limitator brzine 1
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Zabava / Zanimljivosti
Kurbani 2021

Radi se o dogovoru Evropske komisije i institucija EU iz 2019. godine koja je potonula u zaborav, a mogla bi drastično promijeniti svijet automobila i cestovnog prijevoza općenito.

Ova odluka bi na snagu trebala stupiti 2022. godine, a to znači da će od tada svi novi automobili biti opremljeni limitatorom. Pritom ne mislimo na klasične limitatore koji kod premiuma djeluju na 250 km/h te kod Volva na 180 km/h. Sudeći po najavama, limit će biti osjetno niži i ovisni o nizu faktora.

Naime, ovaj bi sistem trebao koristiti podatke GPS pozicioniranja, sistem čitanja saobraćajnih znakova te vjerovatno i izvještaja o stanju na cestama. To znači da bi limitator funkcionirao na svim javnim saobraćajnicama, od gradskih ulica do praznih magistralnih cesta.

O svemu je progovorio i Rory Reid te snimio video u kojem pojašnjava što sve možemo očekivati u budućnosti.

Automobili homologirani prije 6. jula 2022. godine će morati usvojiti tehnologiju do 2024. godine. Puno toga se ne zna o djelovanju sistema, ali se pretpostavlja da će vozača koji previše stisne gas sistem obavještavati svjetlosnim i zvučnim upozorenjem, možda i vibracijom, a konačna reakcija bi bila prisilno otpuštanje gasa.

Zakon će vrijediti za cijelu EU, uključujući Veliku Britaniju, a pretpostavlja se da će njime svijet krenuti snažnije prema implementaciji sistema autonomne vožnje. Pretpostavlja se da će i Amerika preuzeti automobile s ovakvom tehnologijom, bar neke njene države.