USKORO ĆEMO SVI MOŽDA MORATI NOSITI OVAJ ČUDNI PRSTEN: Ko ga ne bude nosio bit će “out”?!


Fin-1Kažu da ćemo uskoro svi morati nositi ovaj prsten, kao što danas praktično svi imamo mobitele….

Zaljubljenik u tehniku, 23-godišnji mladić iz Indije po imenu Rohildev izumio je prije nekoliko mjeseci uređaj koji podsjeća na prsten, a koji bi trebao pomoći da lakše upravljamo sa sve većim brojem gadgeta, odnosno tehničkih uređaja s kojima smo okruženi.

Taj prsten koji je nazvan “FIN” trebao bi ljudski dlan pretvoriti u interface koji jednostavnim pokretima prstima kontroliše više uređaja, poput mobilnih telefona, televizije, muzičkih sistema, konzola za igru i slično. Drugim riječima, mogao bi zauvijek promijeniti način kako kontaktiramo sa tehnologijom koja nas okružuje.

Izumitelji tvrde da je njihov uređaj lijep i jednostavan za upotrebu, a koristi pametne tehnologije poput Bluetootha za komunikaciju sa prikačenim uređajima.

Fin, kako piše sajt Indian Science Journala (ISJ),može prenijeti prirodne pokrete ruku kao komande za bilo koji uređaj koji je priključen Bluetoothom, ukljujući, uz spomenute, i sisteme u automobilu ili aparatima za domaćinstvo.

Ilustracije radi, vozač se koristeći ovaj prsten, može javiti na mobitel ili upravljati audio sistemom u vozilu, bez da podiže ruke sa volana.

Fin-2Na web stranici najavljuje se da će se uskoro početi primati prednarudžbe za “Fin”, a autori nastoje skupiti donacije za nastavak razvoja proizvoda kako bi on postao jeftiniji i krenuti u masovnu proizvodnju. Do sada su rezultati ohrabrujući, skupili su oko 200.000 dolara.

– Kompanija također planira da istraži mogućnost kreiranja različitih aplikacija za ovaj uređaj i izdali su set alata ra one koji žele razvijati softver povezan sa “Finom”.

Ako se sjećate priča starijih ljudi da bi u budućnosti sve moglo biti na dohvat ruke i da će umjesto nas raditi roboti vjerujemo da na prvu niste povjerovali… Možda se pokaže da su bili u pravu, samo pucnemo prstom, i nešto se uradi :)

Ali koliko je to sve skupa dobro, drugo je pitanje.