Portal 072info

Uskoro detektor laži za objave na društvenim mrežama

drustvene-mreze

U toku je razvoj detektora laži za društvene medije, prenosi BBC. Tim bi se uređajem moglo u stvarnom vremenu ustanoviti je li neka objava na internetu istinita ili ne, kao i je li stvorena s ciljem širenja lažnih informacija.

Projekt Fama, nazvan po ženi iz grčke mitologije poznatoj po širenju glasina, je nastao iz istraživanja nastalog na temelju upotrebe društvenih medija tokom nereda u Londonu 2011. godine.

„Nakon nereda 2011. godine pojavili su se prijedlozi o gašenju društvenih mreža kako bi se spriječili pobunjenike da ih koriste za organizovanje nemira“ objašnjava dr Kalina Bončeva, glavna naučnica na projektu Univerziteta u Sheffieldu.

„Društvene mreže takođe pružaju korisne informacije. Problem je što se sve događa tako brzo da ne možemo brzo razjasniti istinu od laži“ dodaje ona.

Sistem će izvore informacija razvrstati u kategorije kao što su novinari, stručnjaci, svjedoci i slično. Sistem će takođe pretraživati istoriju računa na društvenim mrežama kako bi se utvrdilo jesu li dosadašnje objave bile istinite ili lažne. Pratiće se razvoj razgovora na društvenim mrežama, a provjeravaće se i izvori kako bi se utvrdila istinitost informacija. Rezultati će biti vizualno predstavljeni kako bi korisnici mogli procijeniti je li informacija tačna.

Glasine će biti razvrstane u četiri kategorije – špekulacija, kontroverzija, nenamjerno, odnosno zlonamjerno širenje pogrešnih informacija. Prvi rezultati očekuju se za 18 mjeseci i biće testirani uglavnom sa grupama novinara i doktora.

poslovni.hr

Podijelite članak