Portal 072info

Uskoro direktorima škola zabrana političkog djelovanja

PrvagimnazijaZenica

Direktorima osnovnih i srednjih škola Zeničko-dobojskog kantona ubuduće bi trebalo biti zabranjeno političko djelovanje, što je, kako se pokazuje, jedna od ključnih kočnica u reformskim procesima i demokratizaciji obrazovanja. Riječ je o inicijativi skupštinskih zastupnika Adnana Jupića i Senaida Begića, koja bi već na sljedećoj sjednici, 25. septembra, mogla dobiti i zakonsko utemeljenje.

Kandidati koji se prijavljuju na konkurs za izbor i imenovanje direktora te pomoćnika direktora osnovnih i srednjih škola dužni su dostaviti potpisane i ovjerene izjave da nisu članovi nijedne političke partije, te da za vrijeme mandata neće politički djelovati. Ovo je suština je inicijative iz ZDK-a kojom bi trebala biti prekunita dugogodišnja samovolja podobnih, a pružena šansa stručnim i sposobnim. “Treba odvojiti politiku od škole”, kaže Begić

Selvedin Šatorović, predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH, kazao je kako je ova izmjena prošla Vladu ZDK-a i prema stajalištu zastupnika, u srijedu će biti usvojena.

Ovakvom vidu depolitizacije obrazovanja trebali bi pristupiti i ostali kantoni u Fedraciji, osobito Kanton Sarajevo, sa slučajem dugogodišnje trakavice oko smjene direktora Osnovne muzičke škole Ilidža, koji nastoji zadržati fotelju usprkos nepovjerenju Školskog odbora.

“To je jesan dokaz da su direktori politički miljenici, koji politike štite, a ovim promjenama zakona to više ne bi bilo dozvoljeno”, ističe Đevad Hadžić, predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH.

Na potezu je Koordinacija ministara Federacije čije preporuke mogu, a i ne moraju usvojiti kantonalna ministarstva, što je pogubna činjenica ustavnog ustrojstva države u kojoj obrazovanje nije strategija već improvizacija.

federalna.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box