Portal 072info

Uskoro drugo izdanje bh. festivala muzičkih dokumentaraca

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

 

 

Jedini festival muzičkih dokumentarnih filmova, zenički dokuMfest, i ove godine predstavlja recentnu najnoviju produkciju ovog žanra, okupljajući autore iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije i Srbije.

Festival će simbolično biti otvoren filmom koji je pobjednik prvog dokuMfesta, ”Maske” autorice Brankice Drašković, koji donosi upečatljivu i fascinantnu priču o jednom od najznačajnijih umjetničkih imena novosadske muzičke i književne scene, Slobodanu Tišmi.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Potom će u četiri dana festivalskog programa biti prikazano devet filmova iz nove regionalne produkcije muzičkih filmova.

”Kontakt” Mihajla Obrenova je priča o novosadskoj alternativnoj i underground sceni, a film je jedinstven i kao najduži muzički dokumentarac snimljen ikada na ovim prostorima. Njegovih 166 minuta, međutim, sudeći po reakcijama na premijeri 3. septembra na Cinema City festivalu u Novom Sadu, okupiraju pažnju publike nesmanjenim intenzitetom do zadnjih kadrova, zahvaljujući dimanici radnje u kojoj se pojavljuje čak 140 sagovornika.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

Posebnu pažnju zeničke publike, očekuje se, privući će dva slovenačka filma. Prvi je ”Buldožer: Pljuni istini u oči” Varje Močnik, koji je vrlo zanimljiva interpretacija prvog i kultnog albuma legendarne avangardne rock grupe Buldožer iz Ljubljane i koji je osvojio prve nagrade na svim ovogodišnjim festivalima muzičkih dokumentaraca u regionu. Drugi, ”Charlatan Magnfique”, duhovita je priča o trenutno najpopularnijoj muzičkoj pojavi u Sloveniji, grupi Magnifico.

Ipak, vjerovatno najatraktivniji naslov ovogodišnjeg dokuMfesta je ”Scream For Me Sarajevo” Tarika Hodžića, film o famoznom dolasku u Sarajevo svjetski slavnog rock pjevača Brucea Dickinsona iz grupe Iron Maiden u vrijeme potpune blokade ovog grada u ratnim devedesetim. Poslije premijere na prošlogodišnjem SFF-u, film je prikazan na nekim najznačajnijim smotrama diljem svijeta i poslije Zenice ga očekuje prikazivanje na kanadskom Hamilton Film Festivalu.

POLITIČKI MARKETING
26AD2F42 BF2A 4C5A 8220 19E3E77138F4

Ostali filmovi u programu dokuMfesta su ”Najvažniji dečko na svetu” (Tea Lukač) o fenomenu fanova Justina Biebera u zemljama regiona, ”Folk rock story” o sve traženijoj jedinstvenoj folk-punk rock grupi Ogenj iz Koprivnice, ”Arhiv emocija” (Vladimir Ristić) o slavnoj akustičarskoj grupi Lutajuća srca iz 1970-ih, ”Manitua mi” o podgoričkoj rock grupi Manitou i ”Rock je kamp” o fenomenu Mostar rock škole.

Festival će, uz podršku AMUS-a, biti održan od 20. do 23. septembra u najpogodnijem ambijentu za muzičke dokumentarce, u klubu ”Zona”.

 

Scream For Me Sarajevo, trailer:

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

https://youtu.be/m3MedSfD57w

 


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6