Uskoro elektronski recepti

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Kantonalna bolnica Zenica

U organizaciji Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona, direktori 12 domova zdravlja s područja Zeničko-dobojskog kantona potpisali su danas ugovor sa Federalnim ministarstvom zdravstva o prenosu donirane opreme u trajno vlasništvo.

Radi se, naime, o tome da su i proteklom periodu na području Zeničko-dobojskog kantona federalno i kantonalno ministarstvo zdravstva provodili su Projekat jačanja zdravstvenog sektora koji se odnosio na primarnu zdravstvenu zaštitu u domovima zdravlja i ambulantama porodične medicine. Putem ovog projekta je u opremu i renoviranje više domova zdravlja na Kantonu uloženo 4,5 miliona KM od strane Federalnog i 400.000 KM od strane kantonalnog Ministarstva zdravstva. Ta oprema je potpisanim ugovorom postala vlasništvo zdravstvenih ustanova. Senka Balorda, ministrica zdravstva ZDK zahvalila je predstavnicima Federalnog ministarstva na svemu što je urađeno za unapređenje i modernizaciju primarne zdravstvene zaštite, naglasivši da uspješno okončanje ove faze implementacije projekta ne znači i kraj ulaganjima u zdravstvo.

Naime, kako je najavila Vildana Doder, pomoćnica federalnog ministra zdravstva, slijedi informatizacija domova zdravlja i ambulanti porodične medicine. To znači ne samo elektronsko vođenje izdatih recepata već i uvođenje tzv. elektronske kartice za pacijente. Ovim će stari način vođenja evidencije o pacijentima biti u potpunosti ukinut, a zenički Dom zdravlja će biti prvi na kantonu u koji će biti uvedena informatizacija.

Bit će to velika, promjena ne samo za pacijente, već i za medicinsko osoblje, koja će obezbijediti prije svega velike uštede po svim osnovama,ali i preciznije vođenje evidencija i pristupa pacijentu općenito.