Portal 072info

Uskoro jeftiniji telefonski razgovori s građanima zemalja u regiji

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Prije nekoliko sedmica Europska komisija saopćila je da će od juna 2017. za sve građane Europske unije biti dostupna usluga roaminga, čime će se i u tehnološkom smislu obrisati granice država članica ove unije.

Iako naša zemlja neće imati ove pogodnosti, ipak, usluge roaminga uskoro će biti jeftinije za pojedine zemlje u regionu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Još prije tri godine BiH je potpisala Sporazum s Makedonijom, Crnom Gorom i Srbijom, te su već uvedene neke pogodnosti kada je riječ o razmjeni usluga telefonije između ovih zemalja. Kako je najavljeno, od jula ove godine te usluge bi trebale biti još povoljnije.

“Bosna i Hercegovina, budući da nije članica EU, neće imati pogodnosti u pogledu ukidanja naplate usluga roaminga u državama članica Unije. Međutim, kako ne bismo razočarali korisnike mobilnih usluga u BiH, mi još jednom potvrđujemo vijest da će, na osnovu Sporazuma o sniženju cijena usluga roaminga u javnim mobilnim komunikacijskim mrežama, koji je sklopljen na regionalnom nivou, doći do određenih pojeftinjenja. Riječ je o trećoj fazi primjene ovog sporazuma, koja će biti na snazi od 1. jula 2017. godine”, kazala je za Radiosarajevo.ba Amela Odobašić, glasnogovornica Regulatorne agencije za komunikacije BiH.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Korisnici su i ranije mogli da se uvjere da je do određenih smanjenja u cijenama došlo za sve korisnike mobilne telefonije. Neke cijene, u zavisnosti od zemalja pojedinačno, snižene su od 67 do 76 posto, a s primjenom posljednje faze Sporazuma, primjera radi, cijene odlaznih poziva trebale bi biti snižene za dodatnih 17 posto, kazali su nam iz RAK-a.

Također, snižene su i cijene SMS poruka, te će one do 30. juna ove godine iznositi tek 0,15 KM, a od 1. jula trebale bi biti i dodatno snižene.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Još svega pet mjeseci ostalo je do početka primjene posljednje faze ovog regionalnog Sporazuma, a iz BH Telecoma, jednog od najvećih mobilnih operatera u BiH, istaknuli su kako su u toku posljednje pripreme.

“Odluka je definirana u tri faze na godišnjem nivou i od 1. jula 2017. godine počinje posljednja faza ovog sporazuma. Od tada će se primjenjivati niže cijene nego što su sada. BH Telecom se priprema za implementaciju i ove posljednje faze i svakako će je realizirati u skladu s definiranom odlukom RAK-a”, dodali su iz BH Telecoma za Radiosarajevo.ba.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Svakako da je ovo jedan pozitivan primjer kako vlasti u BiH mogu olakšati život stanovnicima ove države, koji su posebno povezani sa svim državama u regionu.

“Zaista je pozitivno da postoji opredjeljenje vlada ovih zemalja da se u ovom pogledu korisnicima omoguće smanjenja cijena, kako se oni ne bi osjećali da su u nekom nepovoljnijem položaju u odnosu na građane EU”, zaključila je glasnogovornica RAK-a Amela Odobašić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

radiosarajevo.ba

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

dino pasalic knjiga promocija