Uskoro nam stižu trešnje, ne propustite ovaj izvor zdravlja i vitalnosti

Kraj maja karakterističan je po zrenju trešanja, te prekrasne voćke koja je pravi eliksir za organizam. Od davnina trešnje su bile na dobrom glasu. Ovim ukusnim plodovima pridavao se čitav niz ljekovitih svojstava, od lijeka za giht i artritis, do hrane za dobar san. Pored ploda, koriste se peteljke, sjemenke, košpice i smola koja curi iz kore.

Trešnje sadrže prehrambena vlakna, celulozu, pektin, organske kiseline (jabučnu, limunsku) te nešto proteina i ugljikohidrata. Zbog bogatstva antioksidansa izvrsni borci protiv slobodnih radikala, koji svojim djelovanjem višestruko štete ljudskom organizmu. Posebno su bogate antocijaninima i proantocijaninima. Ovi antioksidansi su odlični saveznici u suzbijanju simptoma astme i alergija, a poznati su i kao snažna prirodna protuupalna sredstva.

Trešnje su odličan izvor vitamina A, B1, B2, B3, B6, C i K te minerala kalija, kalcija, željeza, bakra, mangana, magnezija, fosfora i cinka. Potiču proizvodnju kolagena, proteina ključnog za zdravlje kože, kostiju i vezivnog tkiva. Korisne su i u borbi protiv raka i bolesti srca.

Faktor.ba

Prethodni članakŽene u policiji: Borba za priznavanjem
Sljedeći članakKrije se da je stigla epidemija bruceloze