Portal 072info

Uskoro nam stižu trešnje, ne propustite ovaj izvor zdravlja i vitalnosti

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kraj maja karakterističan je po zrenju trešanja, te prekrasne voćke koja je pravi eliksir za organizam. Od davnina trešnje su bile na dobrom glasu. Ovim ukusnim plodovima pridavao se čitav niz ljekovitih svojstava, od lijeka za giht i artritis, do hrane za dobar san. Pored ploda, koriste se peteljke, sjemenke, košpice i smola koja curi iz kore.

Trešnje sadrže prehrambena vlakna, celulozu, pektin, organske kiseline (jabučnu, limunsku) te nešto proteina i ugljikohidrata. Zbog bogatstva antioksidansa izvrsni borci protiv slobodnih radikala, koji svojim djelovanjem višestruko štete ljudskom organizmu. Posebno su bogate antocijaninima i proantocijaninima. Ovi antioksidansi su odlični saveznici u suzbijanju simptoma astme i alergija, a poznati su i kao snažna prirodna protuupalna sredstva.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Trešnje su odličan izvor vitamina A, B1, B2, B3, B6, C i K te minerala kalija, kalcija, željeza, bakra, mangana, magnezija, fosfora i cinka. Potiču proizvodnju kolagena, proteina ključnog za zdravlje kože, kostiju i vezivnog tkiva. Korisne su i u borbi protiv raka i bolesti srca.

Faktor.ba

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
  • 28
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6