Portal 072info

Uskoro neobjavljene pjesme Adija Lukovca

Danas na godišnjicu rođenja Adija Lukovca njegov bivši kolega i saradnik Adnan Zilić objavio je na svome Facebook profilu vijest koja će sigurno obradovati poštovaoce lika i djela jednog od najtalentovanijih muzičara na ovim prostorima.

Naime, Zilić, koji je bio član benda “Ornamenti”, odlučio je da objavi nepoznate pjesme Adija Lukovca i to na zahtjev njegove porodice.

Kako je kazao u razgovoru za N1, album će sadržavati između 8 i 10 pjesama koje još nisu završene.

“Ove pjesme ću izmiksati i završiti tako da bi album trebao da izađe početkom sljedeće godine”, otkrio je Zilić i dodao da je za ovaj projekt dobio podršku AMUS-a i Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo.

Post koji je Zilić simbolično objavio na dan rođenja Lukovca (9. septembar 1970.) naišao je na odlične reakcije javnosti koja je bila veoma tužna i iznenađena preranom smrću pionira elektronske scene u BiH.

Fanovima, ali i ostalim zaljubljenicima u muziku, album koji će uskoro izaći bacit će novi uvid u karijeru Lukovca, jer, kako objašnjava Zilić…

“Naše pjesme su većinom bile instrumentalne. Ovaj album će biti više ‘pjevački’ jer Adi za razliku od ranije pjeva u većini pjesama”.

Sagovornik N1 je na kraju poručio da “pjesme iako su nastale prije desetak godina i danas zvuče svježe” i da je bolje da album živi među publikom nego da te pjesme “skupljaju prašinu u nekoj latici”.

Adi Lukovac rođen je 9.9.1970. godine u Sarajevu. Njegova prva muzička iskustva povezana su s grupom Base Line, prvim bh. predstavnikom elektro-eksperimentalne scene. Kasnije upoznaje nove ljude i formira bend Ornamenti s kojim snima prvi demo pod nazivom “Na dan naše smrti”. Smatra se pionirom elektronske muzike u BiH, a u svoje radove uspješno je uključivao etno motive.

Izvor: YouTube

S grupom Ornamenti uspostavlja etiketu PWS (Post War Sound) pod kojom objavlju svoja dva albuma – Pomjeranja (1999) i Fluid (2001). Značajan je i njegov rad na filmu “Remake” Dine Mustafića. Pored brojnih autorskih projekata radio je i muziku za predstavu “Tvrđava”, u režiji Sulejmana Kupusovića. Sarađivao je i sa Dinom Merlinom na njegovom albumu “Sredinom”.

Lukovac je preminuo u teškoj saobraćajnoj nesreći u Blažuju 18. juna 2006. godine.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box