Uskoro nove lične karte – moći će se instalirati i na mobitel

mobitel otisak prsta lock pixabay

Drugog augusta u Hrvatskoj počinje nova era osobne digitalne identifikacije.

Lične karte Hrvati će moći imati na mobilnom uređaju, putem mobitela moći će potpisivati zahtjev za kredit, ugovor za kupovinu ili prodaju nekretnine, identificirati se kod svojeg liječnika.

Zakon o novoj osobnoj iskaznici donesen je u decembru prošle godine, a sada je Ministarstvo unutarnjih poslova RH u javnu raspravu uputilo Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o obrascima i evidenciji osobnih iskaznica te organizacijskim, tehničkim i sigurnosnim mjerama u postupku izdavanja osobnih iskaznica, javlja Hina.

Iza tog dugačkog birokratskog naziva krije se, zapravo, niz novih digitalnih mogućnosti koje će od augusta ove godine biti na raspolaganju hrvatskim državljanima kada izvade novu osobnu iskaznicu.

Na novoj osobnoj bit će ugrađen beskontaktni čip, kao i na putovnici, koji će sadržavati biometrijske identifikatore nositelja osobne iskaznice, odnosno prikaz lica nositelja osobne iskaznice i dva otiska prstiju u interoperabilnim digitalnim formatima.

To će građanima omogućiti brži i jednostavniji prolaz graničnih procedura na e-Gate sistemima te potpisivanje raznih dokumenata putem otiska prsta

U prijedlogu pravilnika navodi se da je na poleđini osobne i prostor za upis matičnog broja obaveznog zdravstvenog osiguranja, što znači da će nova lična zamijeniti zdravstvenu iskaznicu.